Celem imprezy była prezentacja talentów kulinarnych uczestników ośrodków wsparcia i uczniów szkoły podstawowej, pogłębienie wiedzy na tematy związane z kulinariami oraz integracja, aktywizacja i dobra zabawa. W tym roku do pięciu konkurencji przystąpiło 9 trzyosobowych drużyn.
Multum różnych konkurencji
Na początku drużyny wraz z opiekunami prezentowały przygotowane wcześniej i przywiezione sałatki, które oceniało jury. Drugą konkurencją również podlegającą ocenie jury było lepienie pierogów. Kucharze wykonali to zadanie znakomicie, wykorzystując wszystkie przygotowane wcześniej przez organizatorów składniki. Kolejnymi zadaniami były: wyszukiwanie takich samych przedmiotów z „miski rozmaitości”, dekorowanie stołu na „Kolacje dla dwojga” i quiz z zakresu wiedzy kulinarnej. W konkurencji dekorowania stołu kucharze mieli do dyspozycji różne artykuły dekoracyjne - wazony z kwiatami, serwetki, kolorowe organzy, świeczniki, koraliki itp. W ostatnim zadaniu zawodnicy rozwiązywali kulinarne zagadki, np.: podaj 5 warzyw, które mają kolor zielony, podaj 5 potraw, do przygotowania których używamy mleka, jak nazywamy naczynie, w którym potrawy i napoje pozostają dłużej ciepłe, a także rozpoznawali przedmioty używane w kuchni.
Mistrzynie z PSP w Kaliskach
Wszyscy kucharze stanęli na wysokości zadania, zdobywając wysokie oceny od jury, ale najważniejsza była wspólna zabawa, której nie zabrakło. W czasie wykonywania zadań przez kucharzy widzowie, którzy dopingując wspierali swoje drużyny słuchali piosenek o tematyce kulinarnej wykonanych przez grupę Radosnych, a także śpiewali razem z nimi.
Więcej na ten temat znajdziecie w aktualnym wydaniu Gazety Kociewskiej.

Napisz komentarz
Komentarze