Przetwory domowe w słoikach dla miłośników zdrowego smaku
Tworzenie własnych przetworów to nie tylko wspaniały sposób na spędzanie wolnego czasu, ale przede wszystkim metoda na zrobienie zdrowych, nieprzetworzonych przysmaków. Własnoręcznie przygotowane kiszonki, świeże dżemy i kandyzowane owoce potrzebują jednak odpowiednich, sterylnych i bezpiecznych warunków przechowywania. Wskazuje się, że optymalnym wyborem w tym kontekście są słoiki szklane na przetwory: https://radochygospochy.pl/artykuly-sezonowe/sloje-i-sloiki/sloiki-na-przetwory, które przed użyciem warto wyparzyć. To naczynie jest neutralne dla składników spożywczych znajdujących się wewnątrz, co pozwala na stworzenie pysznych ogórków kiszonych czy domowego zakwasu bez ryzyka zepsucia. Słoiki na przetwory to także sposób na estetyczną organizację spiżarni – jednakowe naczynia robią niesamowite wrażenie, a także ułatwiają dostęp do poszczególnych przysmaków.
Zrób to samodzielnie – pyszne odpowiedniki sklepowych weków
Słoiki do zapraw powinny posiadać szczelny system zamykający. Może być to klamra, ewentualnie zakrętka, która wykluczy dostęp powietrza do środka. Wybierając dobre słoiki, zyskujemy pewność, że konfitury, dżemy czy kiszonki nie zepsują się w trakcie przechowywania. Oczywiście wiele zależy od tego, w jaki sposób przygotowaliśmy te weki i czy zadbaliśmy o wszelkie wymagania higieniczne, które są niezwykle istotne. Nawet niewielkie zanieczyszczenia mogą sprawić, że weki, mimo doboru odpowiednich słoików, nie będą nadawały się do spożycia. Wybierając jednak sprawdzone pojemniki na przetwory, zwiększamy szansę na bezpieczne przechowywanie. Zastanawiasz się, jakie rodzaje słoików warto wybrać? Oto nasze propozycje:
- Małe, szklane słoiki do zapraw – niewielkie naczynia o pojemności kilkuset mililitrów, które ułatwiają przechowywanie słodkich przetworów w postaci dżemów, skoncentrowanych kompotów czy soków.
- Duże słoiki szklane z klamrą i uszczelką – przydają się m.in. do przechowywania produktów sypkich, takich jak ryże, makarony czy kasze, przedłużając ich świeżość i zabezpieczając przed czynnikami zewnętrznymi.
- Słoik z metalową pokrywką – to kolejna propozycja do spiżarni, do której możemy wsypać obrane orzechy i cieszyć się ich świeżym smakiem przez bardzo długi czas.
- Hermetyczny słój na przetwory – naczynie, dzięki któremu wekowanie przetworów stanie się niezwykle proste i intuicyjne. Naczynie idealne do tworzenia pysznych ogórków kiszonych, kwaszonej kapusty czy marynowanej papryki.
Akcesoria do przetworów, które przydają się nie tylko w spiżarni
Oprócz samych słoików warto zaopatrzyć się w kilka przydatnych akcesoriów, dzięki którym ułatwimy sobie zadania związane z tworzeniem weków i późniejszym ich otwieraniem. Wśród naszych wyróżnionych propozycji nie może zabraknąć kleszczy do odpieczętowania słoików. Oprócz uniwersalnego otwieracza warto również zaopatrzyć się w szczypce – ułatwiają one wyciąganie ogórków czy nakładanie kiszonej kapusty (w wielu przypadkach można zakupić słoik razem z dodatkowym gadżetem w postaci właśnie takich szczypiec). Dobrym pomysłem jest również inwestycja w dodatkowe zakrętki, a także – jeśli mamy dostatecznie dużo miejsca w spiżarni – zakup całej palety ze słoikami. Może się okazać, iż taki zakup będzie dużą oszczędnością finansową, a także dodatkową motywacją do wytworzenia jeszcze większej ilości weków. Te z kolei możemy podarować rodzinie lub znajomym jako dowód wdzięczności i oryginalny prezent, którego nie da się podrobić.