czwartek, 14 sierpnia 2025 23:13
Reklama
Reklama

Jesienny comfort food – pomysły na rozgrzewające dania, które otulą Cię od środka

Gdy temperatura powietrza na zewnątrz spada, a drzewa zaczynają gubić liście, często obniża się także poziom naszej życiowej energii. Marzymy jedynie o tym, by otulić się ciepłym kocem, zapaść w głęboki sen i obudzić dopiero na wiosnę. Niestety, codzienne obowiązki zmuszają nas do nieustającej aktywności i aby temu sprostać, potrzebujemy dobrej jakości paliwa. W tekście podpowiadamy co jeść, by dostarczać sobie energii oraz jak dzięki jedzeniu zapewnić sobie wartościową regenerację. Zdradzamy także jak przyprawiać jesienne dania, by otulały nas od środka.
  • Źródło: Karolina Cempel Commplace
Jesienny comfort food – pomysły na rozgrzewające dania, które otulą Cię od środka

Źródło: Karolina Cempel

Jakie potrawy są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają skomplikowanych trików kulinarnych, a efekt końcowy jest po prostu niebiański? Zupy i zapiekanki – oto absolutni mistrzowie w tej kategorii. Dlatego jesienią, kiedy dni stają się krótsze, a wieczory chłodniejsze, warto sięgnąć po tego typu dania, by rozgrzać ciało i duszę. Zwłaszcza, że właśnie teraz mamy dostęp do soczystych pomidorów, aromatycznych dyni, słodkich marchewek i wielu innych darów natury. Dodajmy do tego świeże zioła, przyprawy, dobrej jakości tłuszcze i recepta na prawdziwy kulinarny sukces gotowa.

Reklama

Poznaj prawdziwą moc rozgrzewających przypraw

Początek jesieni to idealny czas, by z przytupem zacząć używać rozgrzewających przypraw. Imbir, ostra papryka, cynamon, goździki, anyż, kardamon, kurkuma, kmin rzymski, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, czarnuszka – sprawdzają się zarówno w daniach wytrawnych, jak i owocowych deserach.

Już niewielka szczypta odpowiednich przypraw pozwoli nadać ulubionym daniom dodatkowych supermocy. Właściwie doprawione potrawy rozgrzewają nas, wzmacniają procesy trawienne i działają przeciwwirusowo. Mimo niewątpliwego charakteru i wyrazistego – często ostrego lub gorzkiego smaku – działają na nasz żołądek kojąco, niczym balsam, który otula nas od środka.

Przyprawy wydobywają smak oraz aromat mięs, ryb i warzyw, a także dodają nowych nut smakowych bardziej delikatnym produktom takim, jak ser żółty, masło lub twaróg. Jesienne wieczory zachęcają nas do tworzenia własnych mieszanek ulubionych przypraw, które uszlachetnią każde danie. Sami możemy tworzyć autorskie połączenia idealne do drobiu, ryb, mięs lub warzyw, które będą odpowiadać naszym kubkom smakowym i aktualnym potrzebom. 

Suszone zioła, takie jak majeranek, oregano, tymianek czy bazylia, idealnie korespondują z różnymi odmianami papryk i przypraw korzennych. Nie bójmy się eksperymentów – oryginalne połączenia popularnych składników mogą zaskoczyć nas efektem końcowym. Pamiętajmy także, że najlepszym nośnikiem smaku przypraw jest tłuszcz, dlatego nie bójmy się go, zwłaszcza jesienią i zimą. Rozgrzewająca zupa chlebowa z czosnkiem, serem i wędzoną kiełbaską smakuje wówczas najlepiej (przepis zamieszczamy na końcu artykułu)

Dobre tłuszcze = najlepszy nośnik smaków i aromatów

Dodatek tłuszczu sprawia, że każde danie smakuje lepiej. Warto także wiedzieć, że wiele olejków eterycznych i naturalnych barwników zawartych w ziołach i przyprawach, rozpuszcza się jedynie w tłuszczach. Co więcej, tłuszcz umożliwia przyswajalność niektórych witamin zawartych w warzywach i owocach, przez co zwiększa wartość odżywczą spożywanych potraw.

Tłuszczem, który powinniśmy pokochać, zwłaszcza jesienią, jest masło. Kremowe, gładkie i delikatne masło doskonale współgra z wyrazistym smakiem przypraw i ziół. Już kilka łyżek masła sprawia, że zwykły sos zamienia się w aromatyczną emulsję, która zachowuje swoją konsystencję i idealnie pokrywa każdy kawałek serwowanej potrawy.

- Dobrej jakości masło to nie tylko dodatek do kanapek. Ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku i aromatu, masło cenione jest także podczas gotowania, duszenia i pieczenia. To także bazowy składnik ciast i słodkich wypieków, a także różnego rodzaju sosów – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. – Prawdziwe masło z mleka krowiego to bogactwo witamin i mikroelementów. Dostarcza witamin z grupy B, witaminy D, E i K oraz potasu, wapnia, sodu, cynku, fosforu i magnezu, a także kwasu linolowego (CLA). – dodaje.

W okresie jesienno-zimowym powinniśmy szczególnie uważnie zatroszczyć się o nasz układ odpornościowy. Już od września powinniśmy zacząć suplementować witaminę D oraz wzbogacić codzienną dietę o produkty, które dostarczą nam jej w naturalny sposób. Pamiętajmy, że nasza odporność na wirusy i bakterie pochodzi z jelit, dlatego warto dbać, by przez cały rok panowała w nich odpowiednia mikroflora.

- Sery żółte pomagają w zbudowaniu właściwej mikroflory jelitowej. W swoim składzie zawierają liczne bakterie probiotyczne oraz witaminy i mikroelementy, które służą prawidłowemu funkcjonowaniu naszego układu immunologicznego - tłumaczy ekspertka z MSM Mońki.

Masło nadaje wyjątkową, kremową konsystencję zupom. Pomysłem na prawdziwie rozgrzewającą zupę, którą możemy zaserwować sobie zawsze, gdy chcemy otulić się od środka, jest zupa serowa przyprawiona papryczką chili i gałką muszkatołową – przyrządzicie ją z przepisu podanego pod artykułem.

Jak przyrządzać dania, by „otulały” nas od środka?

Jesień to idealny czas na strączki. Różnego rodzaju fasolki, groszki i nasiona świetnie sprawdzają się w zupach, gulaszach i innych daniach spożywanych na ciepło. Ciecierzyca, soczewica, fasola i groch oraz różnego rodzaju orzeszki są przede wszystkim wartościowym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Ponadto strączki, w odróżnieniu od rożnych gatunków mięs, dostarczają nam także znaczących ilości błonnika, który wpływa m.in. na utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz wspiera mikroflorę bakteryjną jelit. 

Jesień to także raj dla grzybiarzy. Od prawdziwków po kurki – lasy potrafią nas hojnie obdarowywać.  A co można zrobić z zebranymi grzybami? Opcji jest wiele. Począwszy od klasycznej zupy grzybowej po sycącą zapiekankę po nelsońsku z dodatkiem podgrzybków. Zachęcamy do jej przygotowania według podanego niżej przepisu. 

Zupa chlebowa z czosnkiem, serem i wędzoną kiełbaską

Składniki:

- 500 g chleba razowego żytniego

- 3 łyżki oleju rzepakowego

- 2 łyżki masła

- 2 średnie cebule

- 4 ząbki czosnku

- 2 l rosołu lub bulionu

- ½ łyżeczki kminku

- 250 g wędzonej kiełbasy

- 150 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

- bagietka pszenna lub żytnia

- sól, pieprz i majeranek do smaku

Wykonanie:

Chleb pokroić w średnią kostkę i wysuszyć w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklić na oleju połączonym z masłem. Dodać wysuszone pieczywo i wszystko razem chwilę podsmażyć, uważając, żeby nie przypalić czosnku, a następnie polać rosołem. Gotować dziesięć minut. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Gdyby zupa zbytnio zgęstniała, dolać więcej rosołu. Do gotowej zupy dodać pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor kiełbasę oraz posypać tartym serem.

Podawać z grzankami z serem, zapieczonymi na złoty kolor.

 

Zupa serowa z szynką i chili

Składniki:

- 150 g szynki konserwowej

- 300 g (3 opakowania) serka topionego 

- 300 ml słodkiej śmietanki 18%

- 1 łyżeczka masła MSM Mońki

- 3 średnie pomidory

- 1/4 łyżeczki płatków chilli do smaku

- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

- orzechy włoskie łuskane

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Zapiekanka po nelsońsku

Składniki:

- 8 średnich ziemniaków

- 200 g wędzonego boczku

- 2 średnie cebule

- 20 g suszonych podgrzybków

- 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w plastrach

- mąka

- sól, pieprz, sos sojowy i majeranek do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Polska Filharmonia Bałtycka im. Fryderyka Chopina w Gdańsku zaprasza na koncerty symfoniczne i wydarzenia w sierpniu 2025 Polska Filharmonia Bałtycka im. Fryderyka Chopina w Gdańsku zaprasza na koncerty symfoniczne i wydarzenia w sierpniu 2025 Koncerty symfoniczne i wydarzenia organizowane przez PFB w sierpniuróżne lokalizacje5-9/08/2025, wtorek-sobota, godz. 19:00Wstęp wolny (na wszystkie koncerty cyklu)Muzyka w zabytkach starego GdańskaCykl koncertowy Muzyka w zabytkach starego Gdańska to organizowane od ponad dwóch dekad przez Polską Filharmonię Bałtycką muzyczne spotkania w historycznych obiektach grodu nad Motławą, połączone z prelekcjami na temat historii miasta oraz jego zabytków.5/08 – Kościół św. Barbary (ul. Długie Ogrody 19)wystąpi: Bałtycki Kwintet Dęty w składzie: Agnieszka Respondek – fletDaniel Bernardino – obójKarol Respondek – klarnetEwa Naczk-Jankowska – fagotZbigniew Kaliciński – rógprowadzenie i prelekcja: Dorota Kucharczykw programie:Fryderyk Chopin - Mazurek F-dur op. 68 nr 3Franz Danzi - Kwintet F-dur op. 68 nr 2Maurice Ravel - Nagrobek Couperina6/08 – Sala Kameralna PFB (ul. Ołowianka 1)wystąpią:Atsumi Fukuda – fagotJoanna Kravchenko – altówkaMaksym Zajączkiewicz – klawesynprowadzenie i prelekcja: Dorota Kucharczykw programie:Felice de Giardini – 3 Duetti per Fagotto e Viola (2 duety)Michel Corrette – Les Délices de la Solitude - Sonata na fagot, altówkę i basso continuoJoseph Bodin de Boismortier – Sonata c-moll op. 50 nr 5 na fagot, altówkę i basso continuo 7/08 - Góra Gradowa (Hevelianum Gdańsk, ul Gradowa)wystąpią: Baltic String Quartet w składzie: Tomasz Diakun – skrzypce, Sylwia Kolińska – skrzypce, Kamila Pietrzak – wiolonczela, Tomasz Pozorski – altówkaprowadzenie i prelekcja: Klaudiusz GrabowskiW programie: George Gershwin – Summertime, The Man I Love, Embraceable You, Oh, Lady Be Good!Bart Howard – Fly Me to the MoonVincent Youmans – Tea For TwoJacob Gade – JalousieAstor Piazzolla – OblivionGeorge Weiss – Can't Help Falling in Love, What a Wonderful WorldJohnny Mandel – The Shadow of Your SmileThe Beatles – When I'm Sixty Four, Hey Jude, And I Love Her8/08 - Kościół św. Józefa (u. Elżbietańska 9) wystąpią:Andrzej Wojciechowski – klarnet, Adam Bruderek – skrzypce, Patryk Purzycki – altówka, Edyta Słomska – wiolonczelaprowadzenie i prelekcja: Klaudiusz Grabowskiw programie:Antonio Casimir Cartellieri – Kwartet Es-dur nr 4Andrzej Wojciechowski – Broken glass na klarnet i trio smyczkowe - prawykonanieAstor Piazzolla – Oblivion-9/08 - Kościół św. Katarzyny (ul. Profesorska 3) wystąpią:Trio smyczkowe w składzie: Adam Bruderek - skrzypce, Aleksandra Stadniczenko - altówka, Małgorzata Bleja – wiolonczelaprowadzenie i prelekcja: Klaudiusz Grabowskiw programie:Wolfgang Amadeusz Mozart – Divertimento KV 563Sponsor Strategiczny PFB: Energa Grupa OrlenGłówny Sponsor PFB – Mecenas Kultury: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.Partner wydarzeń artystycznych PFB w 2025 roku:Ruch Muzyczny---Sala Koncertowa PFB8/08/2025, piątek, godz. 19:00Bilety: 27-121,50 złKoncert symfoniczny – Cztery Pory Roku i tangoJedno z najbardziej znanych i rozpoznawalnych dzieł muzyki klasycznej – Cztery Pory Roku Antonio Vivaldiego, czyli cztery koncerty skrzypcowe odpowiadające porom roku – wraca na deski Polskiej Filharmonii Bałtyckiej. Zagra Orkiestra Polskiej Filharmonii Bałtyckiej pod wodzą swojej koncertmistrzyni Natalii Walewskiej. Wieczór dopełnią nastrojowe tanga, ze słynną La Cumparsita Rodriqueza na czele. Wystąpią:Orkiestra PFBNatalia Walewska – skrzypceNatalia Walewska – skrzypceProwadzenie: Krzysztof DąbrowskiW programie:Antonio Vivaldi – Cztery Pory Roku [38']Astor Piazzolla – Oblivion [6']Carlos Gardel – Tango Por una cabeza [4']Ángel Villoldo – El Choclo [3']Gerardo Rodriguez – La Cumparsita [4']Sponsor Strategiczny PFB: Energa Grupa OrlenGłówny Sponsor PFB – Mecenas Kultury: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.Partner wydarzeń artystycznych PFB w 2025 roku:Ruch Muzyczny---Sala Kameralna PFB9/08/2025, sobota, godz. 17:00Bilety w cenie: 22-37złRecital fortepianowy – Bartłomiej KokotJuż w październiku czeka nas Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina w Warszawie, a my gościmy kolejnego uczestnika tego konkursu. Bartłomiej Kokot zaliczany do grona najbardziej utalentowanych polskich muzyków klasycznych, laureat prestiżowych konkursów pianistycznych (m.in. Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny Brescia Classica we Włoszech). W Gdańsku zagra recital w całości wypełniony muzyką patrona Polskiej Filharmonii Bałtyckiej.Wystąpi:Bartłomiej Kokot – fortepian Bartłomiej Kokot – fortepian W programie:Fryderyk Chopin:– Nokturn cis-moll op. 27 nr 1– Ballada g-moll op. 23– Etiuda Ges-dur op. 10 nr 5– Etiuda e-moll op. 25 nr 5– Walc a-moll op. 34 nr 2– Scherzo b-moll op. 31– Polonez-Fantazja op. 61Recital w ramach cyklu Efekt Chopina, realizowanego przez Narodowy Instytut Fryderyka Chopina.Sponsor Strategiczny PFB: Energa Grupa OrlenGłówny Sponsor PFB – Mecenas Kultury: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.Partner wydarzeń artystycznych PFB w 2025 roku:Ruch Muzyczny---Sala Koncertowa PFB16/08/2025, sobota, godz. 19:00Bilety: 27-121,50 złKoncert symfoniczny – Mistrzowie muzyki filmowej Jednym z kluczowych składników powodzenia dobrego kina jest komponowana do nich muzyka, która potem z nami zostaje. Filharmonicy gdańscy pod batutą Alexandra Humali zagrają z dwojgiem znakomitych solistów: koncertmistrzynią Orkiestry PFB Natalią Walewską i z saksofonistą Szymonem Zawodnym. Usłyszycie m.in. kompozycje z Listy Schindlera Johna Williamsa, słynną suitę z Gwiezdnych wojen czy przejmujące walce z Ziemi obiecanej.Wystąpią:Orkiestra PFBOrkiestra PFBAlexander Humala – dyrygentNatalia Walewska – skrzypceSzymon Zawodny – saksofonSzymon Zawodny – saksofonProwadzenie: Krzysztof DąbrowskiW programie:Leonard Bernstein – Uwertura z Candide [5']John Williams – Escapades na saksofon altowy i orkiestrę ze Złap mnie, jeśli potrafisz [14']John Williams – Trzy utwory z Listy Schindlera [15']Theme From Schindler's ListJewish Town (Krakow Ghetto-Winter '41)RemembrancesWojciech Kilar – Walce z Ziemi obiecanej i Trędowatej [9']John Williams – Suita z Gwiezdnych wojen [23']--Sponsor Strategiczny PFB: Energa Grupa OrlenGłówny Sponsor PFB – Mecenas Kultury: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.Partner wydarzeń artystycznych PFB w 2025 roku:Ruch Muzyczny---Sala Koncertowa PFB23/08/2025, sobota, godz. 19:00Bilety: 27-146,50 złNadzieja, na którą czekało tak wielu – Koncert w 45. rocznicę W Polskiej Filharmonii Bałtyckiej wybrzmi kilkanaście utworów stanowiących muzyczne tło do kultowych polskich filmów, obrazujących historię rozgrywającą się w latach 1950-1990. Koncert składać się będzie z utworów instrumentalnych wykonanych przez Orkiestrę PFB pod dyrekcją maestro Macieja Sztora. Wieczór wzbogacą występy solistów Olgi Szomańskiej oraz Mateusza Ziółko, archiwalne zdjęcia i materiały filmowe.Wystąpią:Orkiestra PFBMaciej Sztor – dyrygentOlga Szomańska – śpiewMateusz Ziółko – śpiewW programie:muzyka do polskich filmów, m.in.: Figurant, Nie lubię poniedziałku, 300 mil do nieba, Człowiek z żelaza, Wszystko, co kocham, RóżyczkaWspółorganizacja:   Data rozpoczęcia wydarzenia: 04.08.2025
KOMENTARZE
Autor komentarza: mmmTreść komentarza: Sama manifestacja ok, chociaż nie wiem jaki to ma sens skoro obecnie pewnie z 99% Polaków (włącznie z politykami) jest przeciwko nielegalnej imigracji. Problemem jest fakt, że tego typu akcje przyciągają też niestety różnych idiotów. Wystarczy poczytać komentarze na fb. Na szczęście widzę, że te najgorsze usuwacie i bardzo dobrze.Data dodania komentarza: 21.07.2025, 13:28Źródło komentarza: Obcokrajowiec uderzony zgrzewką wody i zwyzywany. Sprawą zajęła się policjaAutor komentarza: KaśkaTreść komentarza: Obwodnicy nie ma i nie będzie tak jak nie ma przejazdów pod torami i nowego wiaduktu w Starogardzie.Data dodania komentarza: 16.02.2025, 06:32Źródło komentarza: WAŻNE: Duże zainteresowanie budową obwodnicy Starogardu Gdańskiego. Wpłynęło 12 ofertAutor komentarza: Stanisław SierkoTreść komentarza: ... każda promocja pięknych miejsc Kociewia, a szczególnie miejsc NAJBLIŻSZYCH naszym sercom i najbliższych odległościowo jest CENNA ... brawo ... liczę na kontynuację ... pozdrawiam wszystkich aktualnie pracujących w Wydawnictwie Pomorskim ... Stanisław Sierko, były redaktor naczelny "Gazety Kociewsakiej" ...Data dodania komentarza: 14.02.2025, 20:42Źródło komentarza: Historia i dziedzictwo Borów Tucholskich – niezwykłe miejsca, które warto odwiedzićAutor komentarza: DjTreść komentarza: Szkoda, że f-sz czynni e służbie ten dzień obchodzą jak każdy inny. Każda formacja dostaje nagrody na swoje święto, ale to SW stan umysłuData dodania komentarza: 13.02.2025, 22:43Źródło komentarza: Święto Tradycji Służby Więziennej - spotkanie z emerytowanymi funkcjonariuszamiAutor komentarza: Duda AndriuTreść komentarza: Bla bla bla nudyData dodania komentarza: 11.02.2025, 22:11Źródło komentarza: O polityce, wyborach i haniebnej wypowiedzi minister Nowackiej. Felieton Piotra SzubarczykaAutor komentarza: KaśkaTreść komentarza: Same bzdety. Propaganda jak to jest dobrze za rządów PO. Ściema.Data dodania komentarza: 11.02.2025, 04:57Źródło komentarza: Inwestycje w gminach powiatu starogardzkiego (cz. 2)
Reklama
Reklama
Reklama