sobota, 6 grudnia 2025 05:50
Reklama

Jakie mięso będzie najlepsze na burgera z grilla?

Jednym z najpopularniejszych dań w Ameryce są burgery. Pojawiają się one praktycznie na każdej imprezie z grillem. Burger to bardzo sycące danie, które na dodatek jest proste w przygotowaniu. Również w Polsce zyskuje ono coraz większa popularność, na co wpływ ma między innymi to, że można je łączyć z wieloma różnymi składnikami. Dzięki temu unika się monotonii. Kluczem do sukcesu jest jednak wybór odpowiedniego mięsa.
  • Źródło: Art. sponsorowany
Jakie mięso będzie najlepsze na burgera z grilla?

Historia burgerów, czyli skąd pochodzą?

Burgery, które dostępne są między innymi w menu PasiBusa na stronie https://pasibus.pl/pl/menu/burgery/standard/, mają bardzo ciekawą historię. Burger, choć obecnie uważany za typowo amerykańskie danie, ma korzenie sięgające miasta Hamburg w Niemczech, skąd w XIX wieku niemieccy imigranci przywieźli do USA tradycję spożywania mielonego mięsa wołowego zwanego "Hamburg steak". 

W Stanach Zjednoczonych, pod koniec XIX wieku, ktoś wpadł na pomysł umieszczenia mięsa mielonego między dwoma kromkami chleba, co umożliwiło jego łatwe spożywanie w ruchu. W XX wieku hamburger zdobył ogromną popularność w USA, a następnie na całym świecie. Współczesne burgery mają wiele odmian, od tradycyjnych wołowych przez wegetariańskie po luksusowe wersje z ekskluzywnymi dodatkami, odzwierciedlając globalną fascynację i adaptację tego dania.

Jakie wybrać mięso na burgery?

Zgodnie z tradycyjną recepturą najlepszym rodzajem mięsa na burgery jest wołowina. Ma ona idealny stosunek tłuszczu do chudego mięsa, zwykle około 20:80. Tłuszcz zapewnia burgerowi smak i soczystość, które są kluczowe dla idealnego burgera. Wybierając mięso, warto postawić na wołowinę wysokiej jakości, dzięki czemu danie zyska lepszą teksturę i smak. Dla tych, którzy poszukują alternatyw, inne gatunki mięsa jak kurczak, indyk czy wieprzowina mogą też być wykorzystane, jednak efekt końcowy i smak będą różne. Z pewnością nie będą one odzwierciedlały smaku prawdziwego, klasycznego burgera. 

Z jakich części wybierać wołowinę?

Mięso wołowe bardzo dobrze nadaje się do obróbki termicznej, ponieważ nie zaszkodzi mu nawet wysoka temperatura. Po opiekaniu zachowuje ono swoją soczystość i odpowiedni poziom wilgotności w środku. Oczywiście, możliwe jest to tylko w przypadku odpowiednich części wołowiny. Jako mięso na burgery najlepiej sprawdza się:

  • łopatka
  • rostfbef
  • antrykot
  • udziec wołowy

Bardzo często łączy się także różne części ze sobą, co nazywa się blendem. Amerykanie, którzy są mistrzami w przygotowywaniu burgerów, wychodzą z założenia, że najlepszym rozwiązaniem jest połączenie sezonowego antrykotu z włóknami mięśniowymi z części brzusznej oraz tłustego mostka. Części te miesza się w stosunku 4:3:2.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Mlisewski590@gmailTreść komentarza: Dzie można odebrać jedzenie Bo ja nie mam nic do jedzenia Proszę odpisaćData dodania komentarza: 1.12.2025, 10:19Źródło komentarza: Nowe lodówki społeczne w Starogardzie! Gdzie się znajdują i co można do nich wkładać?Autor komentarza: CiekawskiTreść komentarza: Czy w autobusie szkolnym są pasy bezpieczeństwa?Data dodania komentarza: 27.11.2025, 12:57Źródło komentarza: Groźne zdarzenie drogowe. Autobus szkolny w rowie. Dzieci bez pomocy medycznej na miejscu stłuczki?!Autor komentarza: Alinkaaa3Treść komentarza: wszesniej czy pozniej wszystko wraca, czasami w najbardziej nieoczekiwanym momencie. takie historie sklaniaja do refleksij i sprawdzania swoich praw na czas, naprzyklad za pomoca materialow na stronie https://consultant.net.pl/, a nie wtedy, gdy jest juz za poznoData dodania komentarza: 26.11.2025, 15:46Źródło komentarza: Lekceważył prawo i sądowe zakazy. Konsekwencje przyszły nocąAutor komentarza: Alinkaaa3Treść komentarza: Czytając ten artykuł, po raz kolejny przekonałem się, że nie można ignorować prawa bez ponoszenia konsekwencji. Wcześniej czy później wszystko wraca, czasami w najbardziej nieoczekiwanym momencie. Takie historie skłaniają do refleksji i sprawdzania swoich praw na czas, na przykład za pomocą materiałów na stronie Consultant.net.pl, a nie wtedy, gdy jest już za późno.Data dodania komentarza: 26.11.2025, 15:40Źródło komentarza: Lekceważył prawo i sądowe zakazy. Konsekwencje przyszły nocąAutor komentarza: SutenerTreść komentarza: Nie przesadzacie z tą pisowską narracją ? kolejny ściekData dodania komentarza: 24.11.2025, 13:26Źródło komentarza: FELIETON: Czołem, Panie Prezydencie!Autor komentarza: Klemens W.Treść komentarza: Patrząc po ilosci rozbudowań jednorodzinnych Derdowskiego powinna byc połączona zarówno z Gdańska jak i z Skarszewską rondami. I przez całą jej długość podzielona wysepkami z przejściami dla pieszych.Data dodania komentarza: 23.11.2025, 00:21Źródło komentarza: Potrącenie pieszego na ulicy Derdowskiego. Poszkodowany trafił do szpitala
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama