wtorek, 15 lipca 2025 05:15
Reklama

Jakie mięso będzie najlepsze na burgera z grilla?

Jednym z najpopularniejszych dań w Ameryce są burgery. Pojawiają się one praktycznie na każdej imprezie z grillem. Burger to bardzo sycące danie, które na dodatek jest proste w przygotowaniu. Również w Polsce zyskuje ono coraz większa popularność, na co wpływ ma między innymi to, że można je łączyć z wieloma różnymi składnikami. Dzięki temu unika się monotonii. Kluczem do sukcesu jest jednak wybór odpowiedniego mięsa.
  • Źródło: Art. sponsorowany
Jakie mięso będzie najlepsze na burgera z grilla?

Historia burgerów, czyli skąd pochodzą?

Burgery, które dostępne są między innymi w menu PasiBusa na stronie https://pasibus.pl/pl/menu/burgery/standard/, mają bardzo ciekawą historię. Burger, choć obecnie uważany za typowo amerykańskie danie, ma korzenie sięgające miasta Hamburg w Niemczech, skąd w XIX wieku niemieccy imigranci przywieźli do USA tradycję spożywania mielonego mięsa wołowego zwanego "Hamburg steak". 

Reklama

W Stanach Zjednoczonych, pod koniec XIX wieku, ktoś wpadł na pomysł umieszczenia mięsa mielonego między dwoma kromkami chleba, co umożliwiło jego łatwe spożywanie w ruchu. W XX wieku hamburger zdobył ogromną popularność w USA, a następnie na całym świecie. Współczesne burgery mają wiele odmian, od tradycyjnych wołowych przez wegetariańskie po luksusowe wersje z ekskluzywnymi dodatkami, odzwierciedlając globalną fascynację i adaptację tego dania.

Jakie wybrać mięso na burgery?

Zgodnie z tradycyjną recepturą najlepszym rodzajem mięsa na burgery jest wołowina. Ma ona idealny stosunek tłuszczu do chudego mięsa, zwykle około 20:80. Tłuszcz zapewnia burgerowi smak i soczystość, które są kluczowe dla idealnego burgera. Wybierając mięso, warto postawić na wołowinę wysokiej jakości, dzięki czemu danie zyska lepszą teksturę i smak. Dla tych, którzy poszukują alternatyw, inne gatunki mięsa jak kurczak, indyk czy wieprzowina mogą też być wykorzystane, jednak efekt końcowy i smak będą różne. Z pewnością nie będą one odzwierciedlały smaku prawdziwego, klasycznego burgera. 

Z jakich części wybierać wołowinę?

Mięso wołowe bardzo dobrze nadaje się do obróbki termicznej, ponieważ nie zaszkodzi mu nawet wysoka temperatura. Po opiekaniu zachowuje ono swoją soczystość i odpowiedni poziom wilgotności w środku. Oczywiście, możliwe jest to tylko w przypadku odpowiednich części wołowiny. Jako mięso na burgery najlepiej sprawdza się:

  • łopatka
  • rostfbef
  • antrykot
  • udziec wołowy

Bardzo często łączy się także różne części ze sobą, co nazywa się blendem. Amerykanie, którzy są mistrzami w przygotowywaniu burgerów, wychodzą z założenia, że najlepszym rozwiązaniem jest połączenie sezonowego antrykotu z włóknami mięśniowymi z części brzusznej oraz tłustego mostka. Części te miesza się w stosunku 4:3:2.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

KOMENTARZE
Autor komentarza: KaśkaTreść komentarza: Obwodnicy nie ma i nie będzie tak jak nie ma przejazdów pod torami i nowego wiaduktu w Starogardzie.Data dodania komentarza: 16.02.2025, 06:32Źródło komentarza: WAŻNE: Duże zainteresowanie budową obwodnicy Starogardu Gdańskiego. Wpłynęło 12 ofertAutor komentarza: Stanisław SierkoTreść komentarza: ... każda promocja pięknych miejsc Kociewia, a szczególnie miejsc NAJBLIŻSZYCH naszym sercom i najbliższych odległościowo jest CENNA ... brawo ... liczę na kontynuację ... pozdrawiam wszystkich aktualnie pracujących w Wydawnictwie Pomorskim ... Stanisław Sierko, były redaktor naczelny "Gazety Kociewsakiej" ...Data dodania komentarza: 14.02.2025, 20:42Źródło komentarza: Historia i dziedzictwo Borów Tucholskich – niezwykłe miejsca, które warto odwiedzićAutor komentarza: DjTreść komentarza: Szkoda, że f-sz czynni e służbie ten dzień obchodzą jak każdy inny. Każda formacja dostaje nagrody na swoje święto, ale to SW stan umysłuData dodania komentarza: 13.02.2025, 22:43Źródło komentarza: Święto Tradycji Służby Więziennej - spotkanie z emerytowanymi funkcjonariuszamiAutor komentarza: Duda AndriuTreść komentarza: Bla bla bla nudyData dodania komentarza: 11.02.2025, 22:11Źródło komentarza: O polityce, wyborach i haniebnej wypowiedzi minister Nowackiej. Felieton Piotra SzubarczykaAutor komentarza: KaśkaTreść komentarza: Same bzdety. Propaganda jak to jest dobrze za rządów PO. Ściema.Data dodania komentarza: 11.02.2025, 04:57Źródło komentarza: Inwestycje w gminach powiatu starogardzkiego (cz. 2)Autor komentarza: MagdaTreść komentarza: Jak miło przeczytać o historii tego regionu! Moi przodkowie w XIX mieszkali w okolicy Skórcza i czuję do tej ziemi sentyment...Data dodania komentarza: 11.02.2025, 00:31Źródło komentarza: Dziś Światowy Dzień Kociewia!
Reklama
Reklama
Reklama