Jak podać kawę?
Dobre zasady mówią, że kawa powinna być serwowana z lewej strony, natomiast z prawej odkłada się brudne naczynia. Filiżanka do kawy powinna mieć spodek, aby można było na nim położyć łyżeczkę. Rozmiar filiżanki powinien być dobrany odpowiednio do kawy. Włoskie kawiarnie zawsze podgrzewają filiżanki i kubki przed wlaniem do nich kawy, ma to na celu dłuższe utrzymanie odpowiedniej temperatury kawy.
Na co zwracać uwagę przy wyborze kawy i dodatków do niej?
Odpowiednio dobrane ziarna są najważniejszym elementem w procesie przygotowywania kawy. Świeżo zmielona kawa zawsze będzie miała lepszy aromat i smak. Klasyczne espresso podawane najczęściej w małej białej filiżance. Włosi preferują serwowanie tego rodzaju kawy w małych przeźroczystych szklaneczkach zwanych caffe al vettro. Do espresso warto podać szklankę wody źródlanej. Ma to na celu przepłukanie kubków smakowych, aby jeszcze lepiej poczuć aromat kary. Wodę można wypić przed kawą, lub po każdym jej łyku.
Cappuccino jest kawą z mleczną pianką. Ze względu na objętość spienionego mleka podawana jest w białych filiżankach o grubych ściankach. Ich pojemność oscyluje w granicy 150 mililitrów. Do tej kawy często podajemy jakiś słodki dodatek, doskonale sprawdzą się tu słodkie inspiracje Ferrero. Co ciekawe we włoskich kawiarniach ta kawa jest serwowana wyłącznie w godzinach porannych, natomiast w Polsce możemy dostać cappuccino przez cały dzień.
Wysokich szklanek użyjemy do serwowania caffe macchiato. Podkreślają one widoczność trzech warstw kawy. Do tych szklanek należy użyć specjalnych długich łyżeczek. Zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Doskonale sprawdzi się jako zastępstwo deseru.
Kolejną kultową kawą jest Irish coffee. Jest podawana w charakterystycznej szklaneczce z nóżką, przykryta lekko ubitą, słodką śmietaną. Kawy tej nie należy mieszać. Głównym składnikiem, który czyni ją wyjątkową jest podgrzana irlandzka whiskey i brązowy cukier. Ma ona niepowtarzalny smak. Idealna na zimowe poranki, ponieważ ma właściwości rozgrzewające. Tę kawę musisz spróbować, ale nie będzie to najlepszy wybór do śniadania przed pracą.
Kawy podawane na zimno znajdują swoich zwolenników cały rok, jednak swoje chwile sławy mają latem. Podawane najczęściej w wysokich szklankach lub plastikowych kubeczkach z lodem, mlekiem. Ten rodzaj kawy pijemy przez słomkę. Potrafi przynieść ulgę w gorące dni.
Kawa to aromatyczny napój, który można serwować na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami. Niezależnie od sposobu podania i rodzaju kawy słodki dodatek w postaci Inspiracji Ferrero będzie doskonałym dopełnieniem napoju. Wiele smakoszy, aby lepiej delektować się smakiem i zapachem kawy pije ją bez dodatków takich jak mleko i cukier.
Napisz komentarz
Komentarze