niedziela, 13 lipca 2025 01:25
Reklama

Latte Macchiato - czyli kawa, którą trzeba spróbować

Świadomy wybór swojej ulubionej kawy będzie kosztował nas trochę pieniędzy i czasu. Jednak zazwyczaj, jeżeli znajdziemy już tą jedyną, będzie nam ona smakowała najlepiej na świecie. W niniejszym artykule przedstawiamy kawę Latte Macchiato – według wielu uważaną za wyjątkową!
  • Źródło: Artykuł sponsorowany
Latte Macchiato - czyli kawa, którą trzeba spróbować

Latte macchiato — czym przyciąga?

Nazwę tego rodzaju kawy, w języku polskim tłumaczy się jako „splamione mleko”. Jeżeli rozbijemy tę nazwę na człony, to z języka włoskiego latte oznacza mleko, natomiast macchiato tłumaczy się dosłownie jako espresso z odrobiną spienionego mleka.

W przypadku tejże kawy nie bez powodu człon latte jest umiejscowiony na początku, ponieważ to mleko jest tutaj dominującą pod względem ilości substancją. Konsystencja latte macchiato składająca się z ciepłego mleka, przykrytego espresso, które okrywa pianka mleczna, w szklance o odpowiedniej wysokości, wygląda smakowicie i niezwykle efektownie. Moim zdaniem pod względem estetycznym jest to zdecydowanie najlepsza kawa. Najczęściej jest podawana z długą łyżeczką w celu rozmieszania wyżej wymienionych warstw.

Sekret udanego mlecznego macchiato

Aby zrobić udane latte macchiato w domu, najważniejsze będą dwa składniki: dobrej jakości mleko, jak również espresso, najlepiej z kawa palarnia. Mimo że to mleko zajmuje większą część powierzchni szklanki bądź kubka zdecydowanie da się odczuć różnice pomiędzy słabo a odpowiedniej jakości kawą. Dlatego nie należy żałować dobrej jakości ziaren na nasze mleczne macchiato. Dobrymi dodatkami do wykonania tejże kawy będą również cynamon kakao lub syrop.

Przygotowując latte macchiato, w pierwszym etapie należy dodać do wysokiej szklanki łyżkę syropu. Drugim krokiem jest należyte podgrzanie mleka, które musi być jednak podane w niższej temperaturze niż kawa, a następnie należy je spienić za pomocą spieniacza. Następnie tak przygotowane mleko należy przelać do naszej szklanki i odczekać około jednej minuty, aby mleko się rozwarstwiło. Kolejnym krokiem jest zalanie espresso po ściankach szklanki i dołożenie na niego pozostałego spienionego mleka. Na czubek tejże wspaniałej kawy można dołożyć cynamon lub kakao i cieszyć się wspaniałym smakiem.

Źródło zdjęcia:
Nitr / Shutterstock.com


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

KOMENTARZE
Autor komentarza: KaśkaTreść komentarza: Obwodnicy nie ma i nie będzie tak jak nie ma przejazdów pod torami i nowego wiaduktu w Starogardzie.Data dodania komentarza: 16.02.2025, 06:32Źródło komentarza: WAŻNE: Duże zainteresowanie budową obwodnicy Starogardu Gdańskiego. Wpłynęło 12 ofertAutor komentarza: Stanisław SierkoTreść komentarza: ... każda promocja pięknych miejsc Kociewia, a szczególnie miejsc NAJBLIŻSZYCH naszym sercom i najbliższych odległościowo jest CENNA ... brawo ... liczę na kontynuację ... pozdrawiam wszystkich aktualnie pracujących w Wydawnictwie Pomorskim ... Stanisław Sierko, były redaktor naczelny "Gazety Kociewsakiej" ...Data dodania komentarza: 14.02.2025, 20:42Źródło komentarza: Historia i dziedzictwo Borów Tucholskich – niezwykłe miejsca, które warto odwiedzićAutor komentarza: DjTreść komentarza: Szkoda, że f-sz czynni e służbie ten dzień obchodzą jak każdy inny. Każda formacja dostaje nagrody na swoje święto, ale to SW stan umysłuData dodania komentarza: 13.02.2025, 22:43Źródło komentarza: Święto Tradycji Służby Więziennej - spotkanie z emerytowanymi funkcjonariuszamiAutor komentarza: Duda AndriuTreść komentarza: Bla bla bla nudyData dodania komentarza: 11.02.2025, 22:11Źródło komentarza: O polityce, wyborach i haniebnej wypowiedzi minister Nowackiej. Felieton Piotra SzubarczykaAutor komentarza: KaśkaTreść komentarza: Same bzdety. Propaganda jak to jest dobrze za rządów PO. Ściema.Data dodania komentarza: 11.02.2025, 04:57Źródło komentarza: Inwestycje w gminach powiatu starogardzkiego (cz. 2)Autor komentarza: MagdaTreść komentarza: Jak miło przeczytać o historii tego regionu! Moi przodkowie w XIX mieszkali w okolicy Skórcza i czuję do tej ziemi sentyment...Data dodania komentarza: 11.02.2025, 00:31Źródło komentarza: Dziś Światowy Dzień Kociewia!
Reklama
Reklama
Reklama