poniedziałek, 29 kwietnia 2024 14:50
Reklama
Reklama

Święta pachnące wypiekami. Przepisy gospodyń z KGW Wilcze Błota

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, poprosiliśmy jedno z lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich o podzielenie się przepisami na słodkie wypieki dla naszych Czytelników. Długo nie trzeba było czekać, przepisy na ciasto słonecznikowe i pierniki dotarły do nas w mgnieniu oka, wraz z krótką wiadomością... - Przepis na pierniczki dostałyśmy od naszej koleżanki Krysi, której przekazała go siostra 40 lat temu – zdradza nam członkini koła. - Krysia od 40 lat piecze pierniki z tego przepisu na Boże Narodzenie, a ostatnio podzieliła się recepturą z nami, a my dzielimy się z czytelnikami, bo są rewelacyjne. Życzymy Słodkich Świąt - dopowiadają Wilczanki z KGW Wilcze Błota.
Święta pachnące wypiekami. Przepisy gospodyń z KGW Wilcze Błota

Świąteczne Pierniki Krystyny

0,5 kg masła roślinnego

1,5 szklanki cukru

40 dag miodu

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki kawy mielonej

2 łyżki kakao

3 przyprawy do piernika

Wszystkie składniki umieścić w garnku, dobrze podgrzać, nie gotować, następnie wystudzić.

Do masy dodać: 1 kilogram oraz 1 szklankę mąki, 5 jajek, 1 łyżeczkę amoniaku i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1,5 szklanki wody. Następnie zagnieść ciasto i pozostawić na 24 godziny w zimnym miejscu. Ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm (nie trzeba podsypywać mąką), wycinać foremkami różne kształty. Piec w temperaturze 160 °C, przez ok. 10 minut. Po wystudzeniu udekorować pierniki w dowolny, ulubiony sposób.

 

Ciasto słonecznikowe (z ciemnym biszkoptem)

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki oleju

3 łyżki wody

2-3 łyżki kakao

Składniki zmieszać ze sobą i upiec. Ostudzony biszkopt przeciąć na pół.

Przygotowanie słonecznika do masy słonecznikowej: 30 dag słonecznika, ⅓ kostki margaryny, 2 łyżki mleka, ¾ szklanki cukru. Rozpuścić w garnku margarynę, mleko i cukier. Do tego dodać słonecznik. Zagotować i wyłożyć na blachę. Piec 30 min. w temp. 180°C. Ostudzić i pokruszyć.

Masa słonecznikowa do przełożenia: 1 kostka masła, 1 puszka ugotowanego mleka słodzonego, pokruszony, upieczony i ostudzony słonecznik.

Kolejność warstw od dołu:

1) ciemny biszkopt

2) masa słonecznikowa

3) ciemny biszkopt

4) polewa, np. czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej.

 


Podziel się
Oceń

Reklama