Kawa po wiedeńsku
Jeśli jesteś minimalistą, który kocha kawę, a do tego nie lubi spędzać dużo czasu w kuchni... to idealnym deserem będzie dla ciebie kawa po wiedeńsku. Jest to mocny kawowy napar, do którego dodaje się czekoladę, bitą śmietanę oraz posypkę (cynamon, kakao lub zmielone ziarna kawy). Co ważne, kawa po wiedeńsku lubi towarzystwo ciast.
Aby ją przygotować, potrzebujesz świeżo zaparzone, mocnej kawy - najlepiej americano. Poznaj historię i sposoby przygotowania kawy americano! Jeżeli masz ochotę na kawę po wiedeńsku, koniecznie zajrzyj na kawowy.info, gdzie znajdziesz sprawdzony przepis.
Kawa mrożona, czyli cafe frappe
Wiosna rozkwitła już na dobre, niebawem zaczniemy odliczać dni do lata - a każdy z nich będzie coraz bardziej upalny. Warto się na to przygotować, opracowując własną recepturę na cafe frappe, czyli kawę mrożoną. W podstawowej wersji do jej przygotowania wystarczy blender, kawa rozpuszczalna, mleko i kostki lodu. Zalecamy jednak przetestowanie różnych opcji: z dodatkiem lodów śmietankowych, cynamonu, kakao...
Lody kawowe
Równie świetnie orzeźwią cię lody kawowe, na które przepisów jest co nie miara. Najłatwiejszym sposobem jest przygotowanie espresso, dodanie go do rondelka z mleczkiem kokosowym i czekoladą, rozpuszczenie wszystkiego i wymieszanie w jedną masę. A gdy już przestygnie - przelanie jej do foremek, wbicie patyczków i odczekanie, aż się zamrozi. Pycha!
Kawowo-bananowy shake
Shake to prosty deser, na który można sobie pozwolić nawet na co dzień. W blenderze miksujemy banana, jogurt naturalny (a najlepiej grecki), odrobinę cynamonu, kilka kropel słodkiego syropu (np. klonowego), wcześniej zaparzoną kawę. Koniec przepisu, smacznego!
Tiramisu
Najbardziej znanym kawowym deserem jest włoskie tiramisu. Nic dziwnego - jest pyszne, a przy tym bardzo proste do zrobienia! Można je przygotować w formie deseru w pucharku lub ciasta, w zależności od preferencji. Nie zmieniają się jednak podstawowe składniki: mocna kawa, likier amaretto, podłużne biszkopty i serek mascarpone.