Przysmaki z sadu i ogrodu
W lipcowych ogrodach i sadach można znaleźć całe mnóstwo pysznych warzyw i owoców. Z grządek wyrastają młoda marchew i młoda pietruszka, a ponad ziemią zielenią się brokuł i kapusty (m.in. włoska i biała). Lipiec jest też momentem zbioru kalafiora, a także cukinii, groszku, ogórka i pomidorów. W tym miesiącu dojrzewają również fasolka szparagowa i uwielbiany przez wiele osób bób.
Gdzie kupić warzywa i owoce?
Bardzo bogatą ofertę stale dostarczanych świeżych warzyw i owoców mają supermarkety. W okresie lata dostawcy bardzo dbają o to, by w każdym sklepie sieciowym znalazła się odpowiednia ich ilość. Z tygodnia na tydzień oferta sklepowa może się zmieniać, adekwatnie do tego, jakie warzywa i owoce wejdą w fazę dojrzałości. Przed rozpoczęciem planowania swojego jadłospisu i zrobieniem zakupów zobacz, jakie warzywa i owoce zastaniesz na sklepowych półkach. Dopiero z taką wiedzą można snuć plany o menu na dany dzień czy tydzień.
Sezonowe menu
Są takie warzywa i owoce, z których można skorzystać tylko o określonej porze roku. Jest to więc jedyna szansa, by móc skosztować pewnych dań. W lipcu warto spróbować swoich sił w przygotowywaniu potraw z botwiną, która smakuje najlepiej właśnie świeża, niedługo po zerwaniu. Absolutnym hitem, jeśli chodzi o przepisy z wykorzystaniem botwiny, jest chłodnik z botwiny. Tym którzy nie mają jednak ochoty na gotowanie nad kuchnią, ale wciąż mają ochotę na młode listki buraka, polecamy przygotowanie sałatki z botwiną, która jest równie zdrowa, co pyszna.
Miłośnicy kuchni włoskiej niech skorzystają z dużej ilości świeżych pomidorów w sklepach. Wykorzystując je podczas gotowania mogą stworzyć sosy do makaronów godne nawet rodowitych mieszkańców kraju winem płynącego.
Cukinia, której będzie w bród w pierwszej połowie wakacji, idealnie nadaje się do wielu przepisów. Trudno wyobrazić sobie bez niej grillowane szaszłyki i słynne leczo. Jeśli jest odpowiednio młoda, nadaje się również do sałatek na surowo. Dzięki temu, że ma tak delikatny smak, można z powodzeniem dodawać ją także do zielonych smoothie i w ten sposób przemycać warzywa do diety osób, które raczej za nimi nie przepadają. Ostatnimi czasy bardzo popularne jest również wykorzystywanie cukinii do ciast, a także tworzenia z niej zdrowego, niskokalorycznego i bogatego w witaminy odpowiednika makaronu.
Ogrody i sady obfitują w lipcu w słodkie i soczyste owoce, które od ręki można dostać w supermarketach. W tej części wakacji warto szukać agrestu, brzoskwiń, jagód i malin. Wyjątkowo pyszne są również arbuzy, które nie tylko dają dorosłym i dzieciom słodycz, ale też gaszą pragnienie. Brzoskwinie idealnie nadają się do letnich wypieków, maliny i jagody do zimnych koktajli owocowych, a z arbuza można zrobić doskonałą lemoniadę, która po schłodzeniu w upalny dzień będzie idealnym poczęstunkiem dla wszystkich Twoich bliskich.