- Temperatura wewnątrz magazynu niewiele różni się od temperatury na dworze – skarżą się Czytelnicy. Przy aktualnych mrozach wewnątrz jest kilka stopni poniżej zera. Zimno jest niezmiernie dokuczliwe, na dłuższą metę nie do zniesienia…
W obawie przed utratą pracy
- Aktualnie pracuję w hurtowni spożywczej. Na hali mamy temperaturę około 0-4 stopni C. Posiadamy odzież ochronną przystosowaną do warunków o temperaturze 14-22 stopnie. Dziwi mnie fakt dlaczego inspektorat pracy nie kontroluje firm, chociaż dobrze wie jakie warunki pracy panują aktualnie w zakładach – pisze czytelnik. - Pytanie brzmi: "Nie wiedzą czy nie chcą wiedzieć?". Kontrole PIP odbywają się zazwyczaj latem a nie zimą. Inspektorom jest chyba ciepło w swoich biurach i nie chce im się wychodzić. Oczywiście powiedzą, żeby pracownicy złożyli oficjalną skargę. Tylko nie patrzą na fakt, że każdy ma kredyty do spłacenia, rodziny do utrzymania. A pracodawca zawsze znajdzie jakiś legalny powód ,żeby uciszyć pracownika. Takie warunki pracy panują w wielu firmach na naszym terenie. Więc dlaczego inspektorat nic nie robi?
(...)
Zdaniem Inspekcji Pracy
- Najczęściej przeprowadzamy kontrole na bezpośrednie zgłoszenie pracowników o tym, że temperatura w ich miejscu pracy jest za niska – mówi Jolanta Zedlewska, rzecznik prasowy Okręgowej Inspekcji Pracy w Gdańsku. - Sygnał taki musi być potwierdzony danymi osobowymi, ponieważ nie działamy na podstawie zgłoszeń anonimowych. Dane pracownika pozostają jednak wyłącznie do naszej dyspozycji.
Druga możliwość jest taka, że o złamaniu przepisów w zakresie temperatury w miejscu pracy przekona się na własnej skórze inspektor pracy podczas rutynowej kontroli.
Trzeba przyznać, że wraz z nadchodzącą zimą niektórzy pracodawcy zapominają o zabezpieczeniu miejsca pracy pod względem wymaganej temperatury – mówi Jolanta Zedlewska. - Co roku przyjmujemy podobne zgłoszenia, nie inaczej jest także tej zimy. Przypomnę, że dla prac fizycznych minimalna temperatura wynosi 14 stopni, chyba, że technologia konkretnego zakładu wyklucza taką możliwość. Dotyczy to głównie branży spożywczej.
Obowiązki pracodawcy
Katarzyna Świerzko-Skoworotko, radca prawny z Kancelarii Adwokata i Radcy Prawnego „Vindex” s.c. w Tczewie K.Smoliński, K.Skoworotko, stwierdza jednoznacznie, iż pracodawca jest obowiązany chronić zdrowie i życie pracowników przez zapewnienie odpowiednich warunków pracy w zakładzie pracy. Zgodnie z przepisem art. 94 pkt. 4 Kodeksu pracy, pracodawca jest obowiązany w szczególności: zapewniać bezpieczne i higieniczne warunki pracy.
- Kwestie warunków pracy są uszczegółowione w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy – wyjaśnia K. Świerzko-Skoworotko. - W §15 zapisano że pomieszczenia pracy i ich wyposażenie powinny zapewniać pracownikom bezpieczne i higieniczne warunki pracy. W szczególności w pomieszczeniach pracy należy zapewnić oświetlenie naturalne i sztuczne, odpowiednią temperaturę, wymianę powietrza oraz zabezpieczenie przed wilgocią, niekorzystnymi warunkami cieplnymi i nasłonecznieniem, drganiami oraz innymi czynnikami szkodliwymi dla zdrowia i uciążliwościami. Natomiast §30 rozporządzenia stanowi, że w pomieszczeniach pracy należy zapewnić temperaturę odpowiednią do rodzaju wykonywanej pracy (metod pracy i wysiłku fizycznego niezbędnego do jej wykonania) nie niższą niż 14°C, chyba że względy technologiczne na to nie pozwalają. W pomieszczeniach pracy, w których jest wykonywana lekka praca fizyczna, i w pomieszczeniach biurowych temperatura nie może być niższa niż 18°C.
Pracodawca ponosi odpowiedzialność za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie pracy. Zgodnie z przepisami pracodawca oraz osoba kierująca pracownikami są obowiązani znać, w zakresie niezbędnym do wykonywania ciążących na nich obowiązków, przepisy o ochronie pracy, w tym przepisy oraz zasady bezpieczeństwa i higieny pracy. Koszty działań podejmowanych przez pracodawcę w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy w żaden sposób nie mogą obciążać pracowników.
Przepis art. 283 § 1 Kodeksu Pracy daje możliwość ukarania karą grzywny od 1 000 zł do 30 000 zł za nieprzestrzeganie przepisów i zasad bhp.
Więcej w Gazecie Kociewskiej,
która ukazuje się wraz z Dziennikiem Pomorza
na terenie powiatu starogardzkiego
która ukazuje się wraz z Dziennikiem Pomorza
na terenie powiatu starogardzkiego
Napisz komentarz
Komentarze