piątek, 5 grudnia 2025 12:31
Reklama

Pizza z pieca drewna opalanego drewnem

Pizza to danie, które pokochało wiele osób na całym świecie. Mówi się, że najlepszą robią Włosi. Inną znajdziesz w Rzymie, Neapolu czy na Sycylii. Swoją wersję mają Amerykanie - New York Style na cienkim cieście czy Chicago Deep Dish Pizza – gruba, okrągła, pieczona w formie ze sporą ilością sosów. Wiele osób chętnie wykonuje ją w domu. Także Polacy chętnie się nią zajadają na obiady czy kolacje. Jest uniwersalnym daniem, które możesz przygotować w piekarniku lub w odpowiednim piecu opalanym drewnem.
  • Źródło: Art. sponsorowany
Pizza z pieca drewna opalanego drewnem

Pizza włoska czy po polsku?

Włoska pizza wyróżnia się prostotą, wyważoną ilością składników i stosowaniem głównie regionalnych dodatków.

  • Pizza Napoletana (neapolitańska) ma cienkie, miękkie ciasto, pieczone w bardzo wysokiej temperaturze (nawet powyżej 400°C) w piecu opalanym drewnem. Charakteryzuje się lekko przypieczonymi brzegami i mokrym środkiem,
  • Pizza Romana (rzymska) - cienkie, chrupiące ciasto i dodatki,
  • Pizza Siciliana – grubsze ciasto z dużą ilością sosu pomidorowego, cebuli, sera i ziół. Również pieczona na blaszce.

Stany Zjednoczone nie chciały być gorsze i również mają swoje wersje pizzy:

  • New York Style – duża pizza na cienkim cieście z niewielką ilością innych dodatków.
  • Chicago Deep Dish – grube ciasto, pieczone w okrągłej, głębokiej formie. Na spodzie często znajduje się gruba warstwa sera, następnie dodatki i dopiero na wierzchu sos pomidorowy.
  • Detroit Style - gruby, puszysty spód, prostokątny kształt. Wyróżnia ją ser zapieczony również na brzegach, co tworzy charakterystyczną skorupkę.
  • St. Louis Style - bardzo cienkie ciasto (bez drożdży), chrupkie i łamiące się,
  • California Style – cienkie ciasto i mix dodatków, które wcześniej przeszły stosowną obróbkę, na przykład marynowanie, glazurowanie.

Polska pizza często ma grubsze ciasto i jest wzbogacana o różne sosy, inne niż pomidorowe. Nie brakuje regionalnych składników i polskich połączeń, jak oscypek i żurawina, kiełbasa czy nawet kaszanka.

Zalety pieczenia pizzy w piecu opalanym drewnem

Drewno, podczas spalania, wytwarza dym o określonych nutach zapachowych, który podkręca smak pizzy. Na cieście pojawiają się charakterystyczne bąble, a ser jest przyjemnie ciągnący. Piece opalane drewnem zazwyczaj nagrzewają się do dużo wyższych temperatur niż domowe piekarniki (nawet powyżej 400°C). Pozwala to na znacznie szybsze pieczenie pizzy, dlatego ciasto jest chrupkie na brzegach, a jednocześnie miękkie w środku i ma przyjemną teksturę. Składnik nie są wysuszone, a sos pomidorowy zachowuje swoją konsystencję.

Piec opalany drewnem kojarzy się z autentyczną, włoską kuchnią. Sam proces rozpalania pieca, przygotowywania drewna i obserwowania ognia tworzy niepowtarzalny klimat, który bywa ważnym elementem doświadczenia kulinarnego zarówno w restauracjach, jak i podczas przyjęć domowych. Jeżeli chcesz nauczyć się wypiekania pizzy neapolitańskiej czy rzymskiej to warto zainwestować w piec opalany drewnem. Twoje marzenie o kamiennym, starannie wykonanym modelu, który wpasuje się w klimat ogrodu pomoże spełnić https://kuchniawogrodzie.eu/. W takim piecu możesz również wypiec foccacię, pinsę czy upiec aromatyczny chleb, bułki czy bagietki.

Jakie drewno wybrać?

Bezpośredni kontakt spodu pizzy z rozgrzanym kamieniem lub cegłą w piecu, a także wysokość temperatury, zapewniają idealną strukturę i chrupkość ciasta. Najczęściej stosuje się drzewa liściaste. Doskonale sprawdzi się dąb, buk czy grab. Takie same możesz wykorzystać w procesie wędzenia. Nie pal natomiast drewnem iglastym. Świerk czy sosna podczas spalania uwalniają duże ilości żywicy, która nie tylko psuje smak potraw, ale także jest szkodliwa dla zdrowia. Warto poeksperymentować – możesz postawić na drewno owocowe. Wpływa to na końcowy charakter potrawy i czyni go jeszcze bardziej unikalnym.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Mlisewski590@gmailTreść komentarza: Dzie można odebrać jedzenie Bo ja nie mam nic do jedzenia Proszę odpisaćData dodania komentarza: 1.12.2025, 10:19Źródło komentarza: Nowe lodówki społeczne w Starogardzie! Gdzie się znajdują i co można do nich wkładać?Autor komentarza: CiekawskiTreść komentarza: Czy w autobusie szkolnym są pasy bezpieczeństwa?Data dodania komentarza: 27.11.2025, 12:57Źródło komentarza: Groźne zdarzenie drogowe. Autobus szkolny w rowie. Dzieci bez pomocy medycznej na miejscu stłuczki?!Autor komentarza: Alinkaaa3Treść komentarza: wszesniej czy pozniej wszystko wraca, czasami w najbardziej nieoczekiwanym momencie. takie historie sklaniaja do refleksij i sprawdzania swoich praw na czas, naprzyklad za pomoca materialow na stronie https://consultant.net.pl/, a nie wtedy, gdy jest juz za poznoData dodania komentarza: 26.11.2025, 15:46Źródło komentarza: Lekceważył prawo i sądowe zakazy. Konsekwencje przyszły nocąAutor komentarza: Alinkaaa3Treść komentarza: Czytając ten artykuł, po raz kolejny przekonałem się, że nie można ignorować prawa bez ponoszenia konsekwencji. Wcześniej czy później wszystko wraca, czasami w najbardziej nieoczekiwanym momencie. Takie historie skłaniają do refleksji i sprawdzania swoich praw na czas, na przykład za pomocą materiałów na stronie Consultant.net.pl, a nie wtedy, gdy jest już za późno.Data dodania komentarza: 26.11.2025, 15:40Źródło komentarza: Lekceważył prawo i sądowe zakazy. Konsekwencje przyszły nocąAutor komentarza: SutenerTreść komentarza: Nie przesadzacie z tą pisowską narracją ? kolejny ściekData dodania komentarza: 24.11.2025, 13:26Źródło komentarza: FELIETON: Czołem, Panie Prezydencie!Autor komentarza: Klemens W.Treść komentarza: Patrząc po ilosci rozbudowań jednorodzinnych Derdowskiego powinna byc połączona zarówno z Gdańska jak i z Skarszewską rondami. I przez całą jej długość podzielona wysepkami z przejściami dla pieszych.Data dodania komentarza: 23.11.2025, 00:21Źródło komentarza: Potrącenie pieszego na ulicy Derdowskiego. Poszkodowany trafił do szpitala
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama