CO SZCZEGÓLNIE ISTOTNE DLA HODOWCÓW:
Apelujemy o:
pozostawienie ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na wybieg,
zabezpieczeniu paszy i źródeł wody przed dostępem zwierząt dzikich, w szczególności dzikiego ptactwa,
karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich,
stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanego wyłącznie do obsługi drobiu,
stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków,
wyłożenie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób, a także zapewnienia utrzymywania skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.
W przypadku wystąpienia u drobiu objawów wskazujących na zarażenie wirusem grypy, hodowca powinien niezwłocznie poinformować o tym fakcie lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub Powiatowego Lekarza Weterynarii w Starogardzie Gdańskim, pod nr telefonu 58 562 30 77.
Zgodnie z rozporządzeniem Wojewody Pomorskiego powiat starogardzki został podzielony na dwa obszary:
za obszar zapowietrzony uznaje się:
w gminie Skarszewy miejscowości: Bolesławowo, Baczek, Demlin, Kamierowo, Kamierowskie Piece, Mirowo, Obozin, Wolny Dwór oraz miasto Skarszewy
za obszar zagrożony uznaje się:
w gminie miejskiej Starogard Gdański: miasto Starogard Gdański
w gminie wiejskiej Starogard Gdański miejscowości: Ciecholewy, Janin, Kokoszkowy, Krąg, Linowiec, Okole, Siwiałka, Szpęgawsk, Trzcińsk, Żabno
w gminie Skarszewy miejscowości: Bożepole Królewskie, Czarnocin, Godziszewo, Jaroszewy, Junkrowy, Malary, Nowy Wiec, Pogódki, Szczodrowo, Więckowy
w gminie Zblewo miejscowości: Kleszczewo, Lipia Góra, Semlin.
CO SZCZEGÓLNIE ISTOTNE DLA MIESZKAŃCÓW:
Ptasia grypa to choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków. Należy podkreślić, że do zachorowań u ludzi z powodu zakażenia wirusem ptasiej grypy A(H5N1) dochodzi BARDZO RZADKO, najczęściej w wyniku bliskiego kontaktu z chorym drobiem lub jego odchodami, a także poprzez kontakt z powierzchniami i przedmiotami zanieczyszczonymi tymi odchodami. Ryzyko zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy A(H5N1) nadal określane jest jako niskie. Do zakażeń dochodzi przede wszystkim w krajach, w których stwierdzono utrzymujące się krążenie wirusa w populacjach drobiu. Do tej pory nie potwierdzono przeniesienia wirusa z człowieka na człowieka.
JAK ZABEZPIECZYĆ SIĘ PRZED PTASIĄ GRYPĄ? unikaj kontaktu z jakimkolwiek ptactwem niezależnie od stanu jego zdrowia – unikaj miejsc, gdzie występują duże skupiska ptaków i ich odchody: fermy, kurniki, stada gołębi itp.,
w przypadku konieczności kontaktu z ptakami (rolnicy, lekarze weterynarii, myśliwi, pracownicy ferm, miejsc uboju i obróbki mięsa drobiowego) – zawsze pamiętaj o używaniu jednorazowych rękawiczek ochronnych oraz odpowiednich maseczek chroniących drogi oddechowe,
pamiętaj, aby po każdym kontakcie z ptactwem umyć dokładnie ręce,
staraj się unikać spożywania surowych jajek, a wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem (deska do krojenia, noże czy talerze), dokładnie umyj z użyciem detergentów,
pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy,
produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać zawsze w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami.
Napisz komentarz
Komentarze