piątek, 26 kwietnia 2024 05:27
Reklama

Przepisy na lato z witaminami

REGION. Serwisy pogodowe wskazują, że w kolejnych dniach, czyli od czwartku/piątku nadejść mają prawdziwe, letnie upały, które zostaną z nami na dłuższy czas. Bezchmurne niebo, słońce wielkie jak balia, skwar… Na samą myśl zasycha nam w gardle i robi się gorąco… Przyda się więc jakieś orzeźwienie! Serwujemy Wam kilka ciekawych pomysłów na letnie, witaminowe koktajle, lemoniady, lody i nie tylko! Wszystkie do wykonania w domowych warunkach, z sezonowych owoców. Gwarantujemy, że z tych przysmaków ucieszą się i mali i duzi!
Przepisy na lato z witaminami

LEMONIADA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Składniki:

20 dużych kwiatów czarnego bzu
4 duże cytryny
2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Zebrać rozwinięte baldachy czarnego bzu. Uwaga! Zbierać je tylko i wyłącznie w słoneczny dzień, z drzew rosnących z dala od ruchliwych dróg i kurzu. Najlepiej do kosza wiklinowego. Robić to w sposób delikatny, żeby nie otrzepać z kwiatów cennego pyłku. Po przyniesieniu rozłożyć zebrane kwiaty na białej ściereczce, aby się przewietrzyły i uciekły z nich ostatnie robaczki. Nie myć, nie płukać!

Cytryny sparzyć, wyszorować, i pokroić w plasterki. Z zebranych baldachów odciąć zielone, grubsze łodyżki i wsypać do dużego, wyparzonego słoja. Dołożyć cytryny i zalać 6-7 l zagotowanej z cukrem wody. Słój przykryć gazą i odstawić w ciepłe, słoneczne miejsce na 2-3 dni, chociaż zaleca się odczekać nawet 4-5 dni (pojawiać się zaczną lekkie bąbelki powietrza, napój stanie się bardziej musujący). Lemoniadę należy codziennie lub dwa razy dziennie mieszać drewnianą łyżką. Można ją przefiltrować zlewając zawartość słoja przez sito i gazę. Cukier można zastąpić miodem, a do lemoniady dodać kilka plastrów pomarańczy dla urozmaicenia smaku. Schłodzona smakuje najlepiej!


ZIELONE SMOOTHIE

Składniki:

50 g szpinaku
60 g
jarmużu
1 jabłko
1 banan
1 szklanka schłodzonego soku pomarańczowego
1 szklanka schłodzonej wody niegazowanej
kilka listków mięty
2 łyżeczki nasion chia

Sposób przygotowania:

Szpinak opłukać i osączyć lub odwirować w suszarce do sałaty. Jarmuż wrzucić do wrzącej wody i po chwili wyjąć. Jabłko i banana umyć, obrać, pokroić na kawałki. Warzywa i owoce przełożyć do blendera, dolać schłodzony wcześniej sok pomarańczowy oraz wodę. Całość zblendować na gładki napój. Przelać do szklaneczek, wierzch posypać nasionkami chia i udekorować liskami świeżej mięty. Wypić od razu po przygotowaniu.


FIOLETOWE SMOOTHIE

Składniki:

1 szklanka schłodzonego soku z żurawiny
1 szklanka borówek amerykańskich
1 banan
180 g
jogurtu naturalnego
kilka listków mięty
2 łyżeczki nasion chia
 

Sposób przygotowania:

Borówki opłukać i zostawić na sitku, żeby ściekła z nich woda. Banana umyć, obrać i pokroić na kawałki. Odłożyć kilka borówek na bok (posłużą do dekoracji). Do Bendera wrzucić banana i borówki, dodać jogurt naturalny oraz sok z żurawiny, zmiksować do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Gotowe smoothie przelać do szklanek. Podać udekorowane kulkami borówek, nasionami chia oraz świeżymi listkami mięty.


LODY TRUSKAWKOWE

Składniki:

350 g truskawek
3 jajka
1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%
½ szklanki cukru

Sposób przygotowania: 

Żółtka utrzeć z cukrem, przełożyć do metalowej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek i zmiksować na gładką masę. Śmietanę...(...)

Cały przepis na lody truskawkowe oraz na inne witaminowe, orzeźwiające lemoniady, koktajle i inne przysmaki znajdziecie na prasowej rozkładówce w najnowszym wydaniu Gazety Kociewskiej (16.06.2021)


Podziel się
Oceń

Reklama