sobota, 27 kwietnia 2024 03:56
Reklama
Reklama

Idealna pizza – na grubym czy cienkim?

Każdy kojarzy pizzę i kiedy słyszymy to słowo, jesteśmy w stanie wyobrazić sobie konkretną potrawę. Nie oznacza to jednak, że każda pizza jest taka sama – w końcu możemy decydować o znacznie większej ilości parametrów, niż tylko dobór składników. Jednym z przedmiotów gorących dyskusji jest grubość ciasta – które wybrać podczas zamówienia? Co mają do powiedzenia fani cienkiego i grubego spodu? Sprawdźmy!
  • Źródło: Artykuł sponsorowany
Idealna pizza – na grubym czy cienkim?

Jedno ciasto – wiele rozwiązań

Ciasto stanowi bazowy składnik pizzy – to jej najbardziej znany i charakterystyczny element. W większości przypadków powstaje z połączenia tych samych składników – mąki, wody oraz drożdży. W zależności od proporcji zależy nie tylko jej wielkość, ale również grubość spodu. Czy istnieją idealne proporcje?

Ciasto w różnych częściach świata  

W odpowiedzi na to pytanie należy udać się do kraju, w którym wszystko się zaczęło, czyli do Włoch. Które z ciast preferują mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego? Okazuje się, że tu także trudno o jednoznaczną odpowiedź. Pierwsza pizza w formie, jaką znamy powstała pod koniec XIX w. w Neapolu. Tamtejsze wyroby zostały zastrzeżone przez Komisję Europejską jako tradycyjne. Średnia grubość ciasta w tamtych okolicach wynosi między 1 a 2 cm wysokości.

Nie jest to jednak jedyna jej odmiana – w Rzymie powstające wypieki mają wysokość blisko 3 mm! Od pizzy z Neapolu odróżnia ją też brak podwyższanych brzegów. Doskonały wybór dla koneserów cienkiego ciasta.

Dużą zasługę w popularyzacji pizzy mają również amerykanie. Różne części Stanów Zjednoczonych doczekały się swoich specyficznych odmian tego przysmaku. Idealnym przykładem jest np. Chicago style pizza. Tu grubość ciasta sprawia, że trzeba wypiekać je w specjalnym głębokim naczyniu. 

Na grubym czy cienkim? Co wybrać?

W końcu nadchodzi moment wyboru – chwytamy za telefon i zastanawiamy się, którą pizzę wybrać. Jeśli wciąż nie możecie zdecydować, przygotowaliśmy coś, co ułatwi wam wybór.

Pizza na cienkim cieście:

  • cienkie ciasto będzie bardziej chrupiące,
  • lepiej poczujesz smak dodatków,
  • świetna na przekąskę – cienki spód nie jest tak sycący.

Pizza na grubym cieście:

  • miękkie i puszyste ciasto,
  • świetny sposób, by szybko zaspokoić głód,
  • wystarczy jedna pizza na kilka osób.

Dominium – pizza, jaką lubisz

Szukasz miejsca w Trójmieście, w którym zamówisz pyszną pizzę w jednym i drugim wariancie? Gdańska Pizzeria Dominium znajdująca się w Centrum Handlowym Alfa oferuje nie tylko wybór grubości spodu, ale także wybór mąki pełnoziarnistej. Wybierz to, co lubisz i ciesz się smakiem pysznej pizzy w Twoim domu. 


Podziel się
Oceń

Reklama