Środa, 16.10.2019

Bourbon a whiskey – to musisz wiedzieć

  • 10.09.2019, 14:00
  • Grupa Tipmedia
Bourbon a whiskey – to musisz wiedzieć
Whiskey to alkohol, który występuje w wielu różnych wariantach. Przyjmuje też różne nazewnictwo. Dlatego dobrze jest znać różnice pomiędzy Tennessee whiskey a burbonem. Sprawdźmy więc, co odróżnia poszczególne odmiany tego alkoholu.

Gdzie na świecie produkuje się whiskey?

Istnieje kilka dużych regionów produkcji whiskey. Kolebką jest oczywiście Europa, która nadała kierunek rozwojowi tej gałęzi przemysłu. Irlandia i Szkocja są uznawane za ojczyznę whiskey. Jeśli wierzyć podaniom, iryjscy mnisi wytwarzają ja od VII wieku, a pomysłodawcą miał być sam św. Patryk. Pierwsze wzmianki o wodzie z jęczmienia pojawiają się w XVI wieku. Dwa wieki później przyjęła się zaś nazwa, której używamy do dziś. Podstawą trunku jest woda i słód jęczmienny. Szkoci dodatkowo przepuszczają destylat przez dym torfowy, co nadaje mu oryginalny charakter. Whiskey leżakuje w używanych, dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Najbardziej prestiżową odmianą jest singel malt, który wykonuje się wyłącznie z jęczmienia. Whiskey do Stanów Zjednoczonych trafiła z Europy za sprawą szkockich i irlandzkich emigrantów. Chcąc produkować ją na nowym kontynencie musieli dostosować recepturę do panujących warunków naturalnych. I tak jęczmień został zastąpiony przez kukurydzę, a używane dębowe beczki przez nowe, dodatkowo opalane od środka.

Bourbon a whiskey – co jeszcze warto wiedzieć?

Stany Zjednoczone także nie ograniczyły się do jednego rodzaju whiskey. Najbardziej znany jest bourbon, który produkowany jest w Kentucky. To stolica tego trunku, gdzie powstaje niemal cała światowa produkcja. Różnica między bourbon a whiskey dotyczy przede wszystkim składu zbożowej mieszanki i czasu leżakowania. Zawartość kukurydzy w burbonie wynosi od 51% do nawet 70%. Dzięki temu ma on wyjątkowy smak, który zawdzięcza też długiemu, bo czteroletniemu leżakowaniu. Tymczasem whiskey bardzo zbliżone do bourbona produkuje się w Tennessee. Dzięki pewnym różnicom nie jest ono zaliczane do tego właśnie gatunku. Whiskey to zawiera bowiem mniej kukurydzy i jest filtrowane w zupełnie inny sposób. Przepuszcza się je bowiem dodatkowo przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Taki proces trwa zazwyczaj około dziesięciu dni. Nadaje on alkoholowi unikalny, łagodny smak i aromat. Jak widać, różnice między bourbon a whiskey są niewielkie, ale mają znaczący wpływ na walory smakowe tych produktów. Tutaj znajdziesz różne marki tych alkoholi https://swiat-whisky.sklep.pl/. W jednym miejscu znajdziesz różne warianty whiskey, dzięki czemu będziesz mógł pogłębić swoją wiedzę w zakresie różnych rodzajów tego trunku. Dzięki temu łatwiej będzie ci znaleźć tę, która odpowiada twoim preferencjom.

Grupa Tipmedia
Materiał partnera
Podziel się: