sobota, 20 kwietnia 2024 07:12

Degustacja win – wykorzystaj swoje zmysły!

Degustacja win to zagadnienie, któremu warto poświęcić nieco czasu. Okazuje się bowiem, że wbrew pozorom nie ma ona zbyt wiele wspólnego ze zwyczajnym piciem wina. Tutaj największą rolę odgrywają zmysły. Jak je wykorzystać?
  • 11.10.2019 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Degustacja win – wykorzystaj swoje zmysły!

Degustacja win – kim jest kiper

Opisując degustację win nie można pominąć jednej ważnej kwestii. Mianowicie zawodu kipera. Kim jest ten specjalista? Kiper jest osobą zajmującą się degustacją różnego rodzaju napojów, zwłaszcza tych alkoholowych. Każdy kiper wybiera sobie najczęściej jedną dziedzinę, w której będzie prawdziwym znawcą. Może być to między innymi degustacja win. Kto może zostać kiperem? Niestety nie jest to zajęcie dla wszystkich. Taka osoba musi się bowiem wyróżniać umiejętnościami korzystania z własnych zmysłów jakimi są szczególnie: wzrok, węch oraz smak. Co więcej musi ona posiadać wystarczająca wiedzę merytoryczną, która pozwoli nazwać to, co się wyczuje, a także określić szczep i rejon pochodzenia winogron, które zostały wykorzystane przy produkcji. Najlepsi kiperzy są w stanie odgadnąć również glebę, na której to winogrono rosło.

Degustacja win – wzrok, węch

Podczas degustacji win kiper tak jak wspomnieliśmy powyżej stawia głównie na swoje zmysły. Wzrok jest mu potrzebny do określenia czy wino jest przejrzyste, klarowne, czy nie znajdują się w nim jakieś ciała obce, a także czy przypadkiem nie jest mętne. Dzięki temu ustali, czy nadaje się do spożycia, a także jaka jest jego klasa. Węch z kolei wykorzystywany jest w trzech fazach. Pierwsze jego wykorzystanie następuje bezpośrednio po nalaniu wina do kieliszka. Drugie w momencie po krótkim zamieszaniu trunku. A trzecie po intensywnym zakręceniu zawartością szkła. Wszystkie te czynności mają swoje cele. Mianowicie różne jest uwalnianie się zapachów. Te najbardziej lotne kiper wychwyci od razu. Kolejne będą potrzebowały impulsu, w tym przypadku będzie to odpowiednie dotlenienie.

Degustacja win – smak

Ostatni etap degustacji win polega na jego smakowaniu. Mowy nie ma tu jednak o piciu całej zawartości kieliszka o czym można przekonać się podczas uczestnictwa w tego rodzaju wydarzeniu organizowanym np. przez https://zbawcy.pl/. Kiper bierze do ust tylko niewielki łyk pozwalający mu wyczuć wszystkie istotne właściwości trunku. Będzie to nie tylko odróżnienie smaku gorzkiego, kwaśnego, czy słodkiego. Specjalista wychwyci również jaka jest zawartość cukru w testowanym winie. Warto zaznaczyć, że degustacja win nie jest zarezerwowana wyłącznie dla specjalistów. Wiele miejsc organizuje takie wydarzenia dla grup zorganizowanych. Niewątpliwie będzie to bardzo ciekawe doświadczenie.

Materiał partnera