×
Sobota, 23.03.2019

Czy warto jeść mięso?

  • 29.11.2018, 13:00
  • Grupa Tipmedia
Czy warto jeść mięso?
Zasadność jedzenia mięsa jest od wielu lat kością niezgody. I nie chodzi jedynie o wegetarian i wegan. Mimo dawno zbadanego składu chemicznego mięsa naukowcy (mniej lub bardziej szanowani) dalej prześcigają się w badaniach i teoriach udowadniających jego pozytywny lub szkodliwy charakter dla organizmu. W miarę upływu lat, wzrostu technologii, wiedzy i świadomości społecznej, prawdopodobnie dowiemy się znacznie więcej ciekawych rzeczy na temat przyjmowanych pokarmów. Jednak już teraz przeanalizowanie kilku faktów, zgodnych z aktualnym stanem wiedzy, pomoże wyrobić sobie własne stanowisko w tej sprawie i zachować zrównoważone podejście do tematu.
 

Skład chemiczny mięsa zwierzęcego


Skład chemiczny poszczególnych rodzajów mięs zwierząt różni się od siebie. Niemniej zawiera ono kilka składników na które warto zwrócić uwagę. Przede wszystkim mięso jest źródłem takich składników jak:
  • pełnowartościowe białko, czyli takie, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, występuje przede wszystkim w mięsie zwierząt. Oczywiście są roślinne, często drogie odpowiedniki tj. komosa ryżowa czy amarantus. Nie da się jednak ukryć, że pełnowartościowe białko z mięsa jest ogólnie dostępne dla większości ludzi;
  • żelazo - chociaż występuje zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych to pochodzące z mięsa zwierząt jest znacznie lepiej przyswajalne. Co więcej, łączenie pokarmów odzwierzęcych i roślinnych pozwala zwiększyć przyswajalność żelaza zawartego w produktach roślinnych. Najwięcej żelaza posiadają wołowina i podroby;
  • witaminy z grupy B - w szczególności wit. B12, która nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego, a jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu;
  • kreatyny, której duże ilości zawiera wołowina i ryby (np. dorsz).

Oczywiście nie jest to pełen skład chemiczny. Pokazuje jednak, że pomijanie mięsa w diecie może prowadzić do niedoborów, które mogą mieć ujemny wpływ na nasze zdrowie.

Kiedy spożywanie mięsa jest szkodliwe?


Jak w wielu wypadkach, tak i przy odpowiednio zbilansowanej diecie sprawdza się zasada, że nadmiar szkodzi. Dlatego dietetycy zgodnie zalecają, aby układając menu pamiętać również o rybach i warzywach. W podstawowych dietach dla osób zdrowych zaleca się:
  • chude mięso drobiowe spożywać do 3 razy w tygodniu,
  • czerwone mięsa - kilka razy w miesiącu,
  • ryby przynajmniej 2 razy tygodniowo.

W diecie zaleca się również stosowanie warzyw strączkowych również zawierające duże ilości białka.
Z czego wynikają takie ograniczenia? Tłuszcze zwierzęce zawierają dużo nasyconych kwasów, które mogą powodować zmiany miażdżycowe. Można jednak zapobiegać negatywnym skutkom źle zbilansowanej diety, jeśli wybieramy chude mięsa i częściej je gotujemy lub pieczemy, niż smażymy na tłuszczu.

Czy jedzenie mięsa powoduje raka?


Jedzenie mięsa może przyczynić się do powstania nowotworu. Dotyczy to jednak dwóch konkretnych sytuacji:
  • kiedy spożywamy wysoko przetworzone mięso - wg niektórych statystyk nawet 50g takiego mięsa dziennie może nam zaszkodzić. WHO potwierdziło, że istnieją dowody na rakotwórczość takich produktów;
  • kiedy lubimy smażone i przypalone mięso - wtedy prosimy się o kłopoty, ponieważ podczas smażenia w wysokiej temperaturze tłuszcz ulega rozpadowi i do potrawy dostają się szkodliwe związki takie jak akroleina.

Analizując statystyki i badania naukowe można wyciągnąć wnioski, że spożywanie produktów zwierzęcych stanowi zagrożenie życia. Jednak te same badania pokazują, że zachorowalność z powodu rodzaju przyjmowanych pokarmów jest znacznie mniejsza, niż z powodu palenia papierosów, nadmiernego spożywania alkoholu czy zanieczyszczenia powietrza. Poza tym zwolennicy teorii spiskowych często pomijają fakt, że uczestnicy badań mogli być w grupie zagrożenia także z innych powodów. Na potwierdzenie wątłości takiej tezy warto wspomnieć, że statystycznie rzecz ujmując wegetarianie są obarczeni większym ryzykiem zachorowalności.

Czy można żyć bez mięsa?


Oczywiście, że można... Złośliwi powiedzą, "ale co to za życie". Nie można jednak generalizować. Sporo wegan i wegetarian nie tylko wegetuje, ale cieszy się zdrowiem i pełnią życia. Dieta bezmięsna, podobnie jak jej zwierzęcy odpowiednik wymaga odpowiedniego zbilansowania produktów i zawartych w nich wartości odżywczych. W diecie warzywnej jest to jednak trudniejsze, ponieważ nie wszystkie składniki odżywcze występują w roślinach. Pomocna może być suplementacja i dogłębne zbadanie tematu, a także wizyta u dietetyka. W znacznie lepszej sytuacji są wegetarianie spożywający ryby i nie mięsne produkty pochodzenia odzwierzęcego tj. jaja czy produkty mleczne.

Spożywanie mięsa, a niedobory wapnia


Mięso nie jest dobrym źródłem wapnia. Dlatego nie powinno się bazować jedynie na nim. Nie dostarczanie organizmowi nabiału i produktów roślinnych zawierających ten składnik mineralny może prowadzić do poważnych chorób takich jak osteoporoza. Dzieje się tak, ponieważ wapń w przypadku niedoborów jest pobierany z kości.

Równowaga przede wszystkim.


Każda odpowiedź na tytułowe pytanie "czy warto jeść mięso" będzie podlegać dyskusji. Przeanalizowane fakty pokazują, że spożywanie mięsa może mieć pozytywne skutki dla naszego zdrowia, ale z powodu wysokiego stopnia przetworzenia i źle dobranej diety może być też szkodliwe. Równie niebezpieczne jest również zapominanie o warzywach i owocach.
Z drugiej strony nie jedząc mięsa i dobrze układając jadłospis również możemy żyć. Dlatego, zamiast przekrzykiwać się udowadniając swoje racje, o wiele lepiej jest spojrzeć na swój talerz i przeanalizować czy znalazło się na nim wszystko czego potrzebuję do życia.
Grupa Tipmedia
Podziel się: