Poniedziałek, 21.01.2019

Owoce camu camu i karczoch – poznaj ich lecznicze właściwości

  • 27.07.2018, 14:00
  • Grupa Tipmedia
Owoce camu camu i karczoch – poznaj ich lecznicze właściwości
O ile karczoch jest dość dobrze znany w naszym kraju, o tyle owoce camu camu już nie. Jednak dobrze mieć wiedzę na temat jednego, jak i drugiego. W poniższym tekście przedstawiamy lecznicze właściwości owoców camu camu i karczocha.

Każdy z nas potrzebuje witamin

O tym, że witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu wiadomo od lat. Ich niedobór może skutkować wieloma poważnymi chorobami. Niedobór witaminy K skutkuje słabą krzepliwością krwi i wystąpieniem objawów skazy krwotocznej, witaminy B1 braku apetytu, zaników mięśniowych czy bezsenności. Z kolei brak witaminy D może powodować problemy z chodzeniem. To tylko niektóre przykłady awitaminozy, czyli niedoboru witamin. W związku z powyższym, należy dbać o to, by zawsze dostarczać swojemu organizmowi ich odpowiednią ilość. Można to robić „klasycznymi” sposobami lub spróbować owoców camu camu i karczocha – w tabletkach lub naturalnej postaci.

Czym są owoce camu camu?

Znasz przeróżne owoce: jabłka, banany, pomarańcze czy maliny. Jednak o owocach camu camu mogłeś nigdy nie słyszeć. Nic dziwnego, bowiem owoce camu camu to jagody prosto z południowoamerykańskich lasów deszczowych. Tamtejsze plemiona używają ich jako lekarstwo, z którego obecnie korzysta cały świat. Owoce camu camu to bogate źródło witaminy C. O tym jak jest to potrzebna nam witamina nie trzeba długo pisać. Camu camu to lekarstwo świetne na nawracające przemęczenie, osłabienie czy brak apetytu. Jednak moc tych jagód się na tym nie kończy. Medycyna naturalna wykorzystuje owoce camu camu przy leczeniu astmy, przeziębieniu czy zapaleniu wątroby. Pod tym linkiem poznasz szczegóły na temat owoców camu camu. Dowiesz się również, jaka dawka dobowa jest optymalna dla dorosłego człowieka.

Karczoch – zdrowie prosto z południa

Karczoch nie jest warzywem, z którego zbyt często korzystamy w naszej kuchni. A to błąd, ponieważ karczoch ma bardzo wiele właściwości, z których powinniśmy korzystać. Karczoch - https://www.plantamed.pl/55-karczoch – zawiera wiele antyoksydantów: kwercetynę, rutynę, antocyjany, kwas galusowy, luteolinę, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, sylimarynę oraz cynarynę. Nie tylko opóźniają one proces starzenia, ale hamują również proces rozwoju komórek nowotworowych. Karczochy są również zalecane osobom, które chorują na cukrzycę, mają problemy z nadwagą czy trądzikiem. Ekstrakt z karczocha działa leczniczo na wątrobę poprawiając jej ukrwienie oraz wspomagając usuwanie toksyn z naszego organizmu. Wniosek, jaki płynie z tego tekstu może więc być tylko jeden: warto włączyć owoce camu camu i karczochy do swojej diety.

 

Grupa Tipmedia
Podziel się: