wtorek, 23 kwietnia 2024 16:44
Reklama

Tradycja smaku z doliny Biebrzy

Bagna Biebrzańskie to jedne z największych zachowanych mokradeł w Europie Środkowej. Przepływa przez nie rzeka Biebrza, której okolice w 1993 roku zyskały status parku narodowego. Tereny te słyną z bogactwa flory i fauny, są także wolne od industrialnych zanieczyszczeń. Nic więc dziwnego, że właśnie tu powstała Moniecka Spółdzielnia Mleczarska Mońki specjalizująca się w zdrowych i ekologicznych produktach, przygotowywanych według tradycyjnej receptury.
Tradycja smaku z doliny Biebrzy

Produkty MSM Mońki

Monieckie sery charakteryzuje wyjątkowy smak - ich receptura została przygotowana w taki sposób, aby każdy koneser mógł wychwycić różnice pomiędzy poszczególnymi gatunkami sera. Smaki te są intensywne i spełnią oczekiwania nawet wymagających konsumentów, poszukujących oryginalnych doznań. Właśnie dlatego firma MSM Mońki przygotowała dla swoich klientów tak różnorodną ofertę produktową. Znajdziemy w niej m.in. sery typu holenderskiego, szwajcarskiego, plasterkowane i topione. Oprócz serów MSM Mońki zajmuje się także produkcją masła i wyrobów proszkowanych: serwatki i okresowo odtłuszczonego mleka.

Sery typu holenderskiego

Holenderski ser to jeden z najpopularniejszych produktów wybieranych w Polsce. Najważniejszym przedstawicielem tego rodzaju jest Gouda. Nic w tym dziwnego - ten przysmak ma wyrazisty zapach i śmietankowy smak, ponadto charakteryzuje się, sprężystym miąższem i nielicznymi dziurkami. Inne produkty pochodzące z kraju tulipanów to ser Edamski, Morski i Podlaski. Należą one do serów półtwardych bądź twardych, mają elastyczny miąższ, a w smaku są łagodne. Poza smaczną przekąską są też bardzo zdrowe! Jak każdy ser zawierają witaminy A,B,D,K i minerały typu magnez, wapń i cynk. Ser wpływa także na… dobry humor! Jest bogaty w tryptofan - aminokwas biorący udział w wytwarzaniu hormonu szczęścia. Dobry humor po posiłku gwarantowany :). Wszystkie sery typu holenderskiego można zakupić w formie plasterkowanej. Są one zamknięte w szczelnych opakowaniach i idealnie sprawdzają się podczas szybkich śniadań, kolacji czy podróży. Dzięki ekonomicznym opakowaniom typu „otwórz – zamknij” na długo zachowują świeżość i doskonały smak. Wszystkie opakowania mają po 150 g.

Sery typu szwajcarskiego

Ser szwajcarski również słynie z wielu wartości odżywczych i bogactwa witamin, przede wszystkim jednak zachwyca smakiem. Najpopularniejsze rodzaje sera szwajcarskiego to Aldamer (ma słodkawy smak), Moniecki (delikatny i aromatyczny), a także Nadbiebrzański (wyróżnia się zapachem dojrzewającego sera). Te produkty zawierają wyłącznie komponenty pochodzące z natury, dzięki czemu mają pełny smak, idealną konsystencję i wyrazisty aromat. Sery szwajcarskie najczęściej jemy na kanapkach, warto jednak wiedzieć, że świetnie sprawdzają się przy daniach na ciepło (np. pizza, zapiekanka czy tosty) lub na zimno (np. koreczki bądź sałatki). Ser, podany na tacy, idealnie komponuje się także z winem. Takie zestawienie zdobędzie serce niejednego gościa!

Sery topione

Ser topiony to produkt pochodny sera, który wytwarza się z dodatkiem topników (np. kwasu mlekowego). Pierwsze sery topione pochodzą ze szwajcarii - zostały skomercjalizowane w 1911 roku. Od tego czasu zachwycają smakiem i… długością przydatności do spożycia. Serek topiony wzbogacony papryką, szczypiorkiem czy pieczarkami przekona do jedzenia każdego niejadka. W ofercie MSM Mońki oprócz tradycyjnych serów topionych znaleźć można ser Gouda topiony w plastrach. Jest to bardzo funkcjonalne rozwiązanie dzięki ekonomicznemu i wygodnym opakowaniu, które utrzymuje ser świeży na dłużej. Wszystkie sery topione MSM Mońki dostępne są w opakowaniach 100 g.

Masło Ekstra

Kremowa konsystencja Masła Ekstra to idealna propozycja dla wielbicieli domowych smaków. W końcu masło przyjemnie komponujące się ze świeżym pieczywem potrafi szybko przenieść nas myślami do lat młodości. Masło Ekstra sprawdzi się także jako składnik deserów czy ciast. MSM Mońki produkuje masło ze śmietany, powstałej z mleka krów wypasanych w najczystszych rejonach Polski. Aż 97% mleka, z którego powstają wyroby spółdzielni Monieckiej, skupowane jest w klasie ekstra. W połączeniu z najnowocześniejszą technologią pozwala to tworzyć produkty, które cieszą się powszechnym uznaniem klientów. Masło zawiera 83% tłuszczu i sprzedawane jest w kostkach po 200 g.

Mleko i serwatka w proszku

Mleko w proszku to produkt zawierający dużo potrzebnych środków odżywczych np. białko, czy węglowodany. Jego największa zaleta to trwałość - jest dobre do spożycia nawet przez kilka lat. Właśnie dlatego mleko w proszku jest powszechnie wykorzystywane w produkcji słodyczy, lodów czy ciast. Na co dzień tego typu produkt można wykorzystać do przygotowywania koktajli, gorących napojów (typu kakao bądź kawa), ale także w wypiekach. Ze względu na dużą zawartość białka sięgają po nie także kulturyści. Mleko w proszku, mimo iż jest bardzo zdrowe, zawiera duże ilości tłuszczu. Jego przeciwieństwem jest dietetyczna serwatka. Serwatka to płyn, który powstaje z mleka podczas wytwarzania sera. Jest półprzezroczysta, jednak to nie oznacza, że nie ma wartości odżywczych. Przede wszystkim składa się z dużych ilości wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Zawiera także białko i minimalne ilości tłuszczu, jest więc produktem niskokalorycznym. Można ją pić w postaci napoju z dodatkiem drożdży i cukru, a także jako bazę do koktajli ze świeżymi owocami. Zaletą serwatki w proszku (podobnie jak mleka) jest fakt, iż można ją przechowywać przez dłuższy okres. Dystrybuowana do zakładów przetwórczych jest częstym składnikiem wyrobów cukierniczych czy piekarniczych.

W zdrowym ciele zdrowy duch!

Wszystkie produkty znajdujące się w ofercie MSM Mońki tworzone są z najwyższą starannością przy pomocy najnowszych technologii. Tego typu produkty znad Biebrzy zawsze warto mieć pod ręką - w końcu ser to zdrowie! Dodaje energii, poprawia nastrój i dostarcza cennych minerałów i witamin. Kilka plastrów wystarczy, aby zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Jedzmy ser na zdrowie!

 



Podziel się
Oceń

Reklama