środa, 24 kwietnia 2024 11:05
Reklama

Bakterie w parówkach! GIS wycofuje produkty z obrotu

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed obecnością bakterii Listeria monocytogenes w parówkach z szynki. W badanych próbkach stwierdzono znacznie przekroczone normy. Produkty mięsne wycofywane są z obiegu.
Bakterie w parówkach! GIS wycofuje produkty z obrotu

Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.
Ostrzeżenie dotyczy parówek z szynki Simply food o zawartości 200 g, od producenta z Zakładów Mięsnych Unimięs Spółka Akcyjna z Chrzanowa. Podmiotem odpowiadającym za wprowadzenie produktu na rynek jest firma Madej Wróbel Sp. z o.o., z Rudy Śląskiej. 
Parówki z szynki, w których wykryto bakterie oznaczone, są numerem partii: 180524001 (nr operatora 28). 
- Poinformowaliśmy o powyższych wynikach Głównego Lekarza Weterynarii w celu podjęcia odpowiednich działań kontrolnych oraz przygotowania listy dystrybucyjnej w celu bezzwłocznego wycofania partii produktu z obrotu handlowego – informują pracownicy GIS-u. - Nie należy spożywać parówek o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
 


Podziel się
Oceń

Reklama