Sztuka kulinarna każdego kraju ma w sobie „to coś”, dzięki czemu nie można obok niej przejść obojętnie. W kuchni włoskiej jest to między innymi pizza czy spaghetti bolognese, a w kuchni japońskiej – sushi. Podobnie jest w przypadku kuchni polskiej: można wyróżnić kilka dań, które wyjątkowo smakują obcokrajowcom.
- Pierogi w różnym wydaniu
Chociaż pierogi to danie obecne w sztuce kulinarnej wielu krajów, wśród polskich dań cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy m.in. zainteresowanie ofertą takich lokali jak U Skrzypka w Gdańsku.
Tym, co wyróżnia polskie pierogi, jest cieniutkie i smaczne ciasto skrywające w sobie mnóstwo farszu. Chociaż najbardziej klasyczne są pierogi z kapustą i grzybami oraz w wydaniu z mięsem, nie brakuje chętnych na danie w wersji słodkiej, np. z sezonowymi owocami.
- Bigos
Bigos u obcokrajowców budzi mieszane uczucia, ale... zaskakuje smakiem. Jednak wyłącznie wtedy, gdy jest przyrządzony w oparciu o tradycyjną recepturę.
Dobry bigos to taki, który przygotowany jest z kiszonej (a nie kwaszonej!) kapusty z dodatkiem mięsa (najlepiej kawałków dziczyzny), grzybów, suszonych śliwek oraz odpowiednich przypraw.
- Golonka
Chociaż tłusta, jest na świecie niezwykle popularna. Wywodzi się z tradycji staropolskiej. Mimo że stanowi prawdziwą bombę kaloryczną, jeśli jest odpowiednio przyrządzona, smakuje wyśmienicie.
- Tatar
Tatar to polskie danie, które przyrządzane jest z odpowiednio przyprawionej surowej wołowiny. Podawany z surowym jajkiem i posiekaną cebulką jest przysmakiem wielu obcokrajowców.
- Kotlet schabowy z ziemniakami
Nie ma nic lepszego niż kotlet schabowy podany z ziemniakami. To danie, które cieszy się ogromną popularnością, co widać po liczbie składanych zamówień w lokalach takich jak U Skrzypka w Gdańsku. Zachwyt wywołuje nie tylko u Polaków, ale również u obcokrajowców.
Tajemnica smacznego schabowego tkwi przede wszystkim w jakości mięsa. Kotlet powinien być jak najcieńszy i największy, a jego smaku nie powinna „zniszczyć” gruba warstwa panierki.
- Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa – z uwagi na swój charakterystyczny smak – cieszy się na świecie uznaniem. Odpowiednio przyprawiona, z dodatkiem jajka, jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia.
Lista potraw, z których słynie kuchnia polska, jest znacznie dłuższa. Jeżeli chcesz poznać je wszystkie, wystarczy udać się do polecanego lokalu, np. do restauracji U Skrzypka w Gdańsku. Dobre opinie dadzą Ci pewność, że właśnie w takim miejscu zjesz smacznie i zgodnie z polską tradycją.